Rabu, 25 April 2012

TANAH : Buang Stigma PONTIAN ‘Selesa’ Buat UMNO
PONTIAN – Penduduk di Parlimen ini disaran menolak UMNO-Barisan Nasional dalam dalam Pilihan raya Umum (PRU) 13 akan datang serta kebangkitan rakyat diperlukan bagi membela nasib mereka. Demikian kata Dr Ungku Mohd Noor Ungku Mahmood, Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Pulai Sebatang.
Hal ini kerana, katanya banyak isu-isu yang belum ditangani sepenuhnya oleh wakil rakyat mereka yang selama ini mewarkan rakyat didahulukan.
Sedangkan, masalah yang timbul di Kampung Sungai Dungun tidak berjaya diselesaikan segera walaupun memorandum kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak telah diserahkan.
”Kampung Sungai Dungun Pontian Besar adalah hak kita. Kampung yang sah. Tidak diceroboh. 1987 dirasmikan bekas Menteri Besar.
”Pontian ini dianggap Parlimen selamat bagi UMNO. Sebab itu kalau ada masalah dia (UMNO) tak layan. Nak atasi masalah penduduk di kampung ini, kena ada campur tangan politik.
”Walaupun memo dihantar kepada Perdana Menteri tapi tiada tindakan. Saya rasa Datuk Ahmad Maslan seolah tak kisah masalah penduduk dan tak peduli,” katanya lagi dalam program Dialog Bersama Penduduk Kampung Sungai Dungun, dekat sini, baru-baru ini.
Pak Ungku Mohd Noor berkata demikian sebagai mengulas laporan yang disiarkan ibn bacoks berhubung masalah permohonan bagi penempatan  semula penduduk kampung tersebut ke lokasi lain kerana penempatan mereka didakwa tidak selamat untuk didiami kini.
Difahamkan, permohonan sudah dibuat malah memorandum turut dihantar kepada YAB Perdana Menteri namun sehingga hari ini tiada perkembangan positif diterima.
Dalam perkembangan lain, beliau turut mendesak ahli Parlimen Pontian, Datuk Ahmad Maslan supaya berusaha menaik-taraf prasarana dan kemudahan di Hospital Pontian kerana tidak banyak perubahan berlaku walaupun ia beroperasi sejak berpuluh tahun lamanya.
”Di Hospital Pontian, Kalau tiada pesakit 300 orang, ia tak sampai kuota. Sampai bila? Hinggakan ada yang emergency terpaksa hantar ke Johor. Kalau yang sebelah Benut pergi ke Batu Pahat. Bilik bedah tidak ada. Di sini doktor tak cukup nak merawat.
”Kalaulah ini yang UMNO anggap kecil punya hal. Bagi saya, tiada orang lain yang nak harap bela nasib kita. Kita perlu bangkit ! ” tegasnya lagi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan