Rabu, 16 Mei 2012

TANAH : Ceroboh Hutan Simpan, Nelayan Pantai Terjejas


Oleh ibn_bacoks

PONTIAN – Kira-kira 50 penduduk di Kuala Sanglang Benut dekat sini mendakwa menghadapi masalah yang mana hasil tangkapan laut semakin merosot akibat penebangan dan pembersihan hutan paya bakau bagi memberi laluan kepada pembinaan kolam udang sejak Mei 2003.

Menurut Raden Sarobo Pono, sesuatu tindakan perlulah diambil supaya pihak terbabit tampil dan menilai masalah yang dihadapi setelah kawasan ‘mencari makan’ telah dimusnahkan.

Katanya lagi, kekurangan hasil tangkapan oleh nekayan sungai amat ketara sehingga merosot 50 peratus. Hal ini kerana kawasan pencarian mereka semakin sempit terutama yang menggunakan peralatan seperti tajo dan empang.

Raden Sarobo turut mendakwa kawasan pembinaan kolam turut menutupi anak-anak sungai tempat mereka menjalankan aktiviti.

Malahan, apabila kolam udang itu beroperasi, pencemaran air sungai turut dikesan dipercayai penggunaan bahan kimia untuk kerja-kerja pembersihan dibuat dan dilepaskan ke sungai berdekatan serta menyebabkan kepupusan hidupan air.

”Bukan itu sahaja, penduduk terdedah kepada risiko keselamatan nyawa kerana pokok-pokok bakau turut bertindak sebagai penampan jika tsunami melanda.

”Ini adalah salah urus tadbir kerajaan yang dimonitor oleh UMNO-BN,” tegas Raden Sarobo lagi.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapannya pada majlis Ceramah Umum di pekarangan Pusat Tarbiyyah PAS Cawangan Parit Markom Benut, dekat sini, baru-baru ini.

Hadir sama, Ustaz Atan Gombang, Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Benut, Ustaz Mohd Faizul Hakim Ahmad, Ketua Dewan Pemuda PAS Pontian.

Terdahulu, satu pelancaran menandatangani memorandum  tuntutan penduduk Tampok Darat berhubung jalan alternatif telah dibuat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan