Ahad, 13 Mei 2012

RTM : Rumah Tipu Maklumat?Oleh ibn_bacoks

AYER HITAM – Agensi penyiaran kerajaan Radio Televisyen Malaysia (RTM) sekali lagi menerima satu jolokan baru iaitu ‘rumah tipu maklumat’ daripada Yamin Yahya, bekas penerbit, Selamat Pagi Malaysia RTM.

Bekas penyunting yang berpengalaman lebih 25 tahun itu turut memberitahu suatu ketika pernah mengadakan pengambaran di Kelantan terpaksa mencari satu muslihat memandangkan sukar menemui kepelbagaian kaum dalam satu program.

”Mana ada penonton Cina. Jadi, kami ambil gambar yang lama-lama, edit dan masukkan gambar orang Cina.

”Satu hari, sebuah keluarga Cina datang RTM. Dia komen, mana pernah laki saya datang Kelantan. Lalu kami katakan, ini arahan pihak atasan,” katanya lagi.

Amin berkata demikian kepada peserta program Seminar Media Baru dan Bengkel ICT anjuran Jabatan IT PAS Johor, di Pejabat PAS Kawasan Ayer Hitam, Taman suria, dekat sini, semalam.

Hadir sama, Hj. Ghazely Ayub, Ketua Penerangan PAS Johor, Normala Sudirman, Exco Dewan Muslimat PAS Pusat, Mohd Faizul Salleh, Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Johor.

Pada program yang sama, para peserta didedahkan berhubung peranan media baru kepada masyarakat bagi membantu jentera parti menyampaikan maklumat kepada sasaran.

Antara pengisiannya seperti Strategi Media Baru, Peranan Media Sosial oleh Ahmad Jamal, Setiausaha Jabatan IT PAS Pusat, Kreativiti Grafik oleh Zainal, Peranan dan Kuasa SMS oleh Nasri dan pembentangan daripada editor NusajayaKini dan Selatan Online.

Disamping itu, Amni Jagat turut diberi peluang membentangkan teknik pemberitaan dengan harapan peserta program boleh mengeksploitasikan media sosial dengan bahan berita dari tempat masing-masing.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan