Isnin, 20 Februari 2012

UMNO Mempolitikkan Masjid?Oleh ibn_bacoks

SRI GADING – Barangkali Datuk Abdul Ghani Othman, Menteri Besar Johor tidak menyedari kenyataannya berhubung ada pihak yang cuba menjadikan masjid sebagai sebuah institusi untuk menghancurkan umat Islam, nyata memakan diri apabila didapati satu banner yang digantung di pagar sebuah masjid di Parlimen ini mempunyai lambang dacing.

Menurut sumber, banner tersebut turut memaparkan tulisan ‘Terima kasih kepada warga Pandan sempena lawatan, YB Datuk Aziz Kaprawi, ADUN Pt. Raja’ bagaimanapun, telah menimbulkan tanda tanya, mengapa dibiarkan dan di letakkan berhampiran masjid?

”Mungkin media massa yang dieksploitasi sekarang sudah tidak mencukupi buat UMNO apabila satu banner dipasang di pagar sebuah masjid,” ujarnya lagi.

Disamping itu, dakwanya lagi, banner dalam gambar yang diambilnya itu terletak di antara jalan Parit Karjo-Parit Raja, Senggarang, dipercayai sudah begitu lama diletakkan berpandukan kepada warna gambar dan tulisannya yang hampir luntur.

”Saya ambil gambar kebetulan mahu solat di sebuah masjid di Kampung Parit Sri Muar, Mukim 8,” katanya lagi.

Sehubungan itu, beliau dengan rasa dukacita menggesa pihak berkenaan segera bertindak kerana hal ini jelas memberi gambaran bahawa institusi agama telah digunakan untuk kepentingan diri.

Beliau mengulas perkara ini berhubung satu laporan Sinar Harian menyebut Menteri Besar itu kecewa kerana ada pihak menjadikan mimbar untuk menyampaikan khutbah kepada ceramah yang membawa kepada perpecahan ketika menyampaikan geran kepada 197 penduduk Kampung Desa Pahlawan Manong, Taman Sri Lalang, Batu Pahat, semalam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan