Isnin, 2 Januari 2012

UMNO Gagal Tangani Politik Bertamadun


Oleh : ibn_bacoks

PONTIAN- ”Dia (UMNO) tak tahu cara nak tangani politik bertamadun. Hayat mereka di Putrajaya (hanya)  menunggu hari,” kata Prof. Dr. Abd. Azizi Bari, Pakar Perundangan Negara.

Menurut beliau, dalam sistem demokrasi, tewas dalam Pilihan raya Umum (PRU) bukan suatu perkara yang pelik dan mustahil.

Namun apa yang menjadi kepelikan adalah tindakan pemimpin UMNO-BN yang tidak bersedia untuk menerima kekalahan.

”Tak apa kalah PRU. Kat Malaysia aja macam kiamat.

”Di UK. Parti Buruh tak dapat majoriti, bagi peluang kepada parti lain. Tak ada masalah. Tak takut.

”Bila (BN) kalah 1999 di Terengganu, bawa lori larikan fail. Ini kita tak mahu (satu) kelompok berkuasa sampai kiamat. Harta negara nak difaraidkan.

”Malaysia pelik contoh nak beli kapal selam. Apa nak jadi dengan negara kita? Kita kaya tapi masalah harta dibagi sesama sendiri. Buat projek bukan perlu tapi nak bagi kroni,” jelasnya lagi.

Beliau berkata dengan memetik kenyataan Tan Sri Mahyuddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri, bahawa Pilihan raya Umum (PRU-13) adalah ibu segala pilihan raya.

Beliau mendakwa bahawa UMNO-Barisan Nasional (BN) kini berada dalam keadaan kelemasan dan ketakutan pada tahap yang maksimum.

”(UMNO) gabra dan takut dengan PRU,” ujarnya ketika menyampaikan ceramahnya di Perkarangan Markas Unit Peti Undi (UPU) Parit Betak, Dun Benut, dekat sini, baru-baru ini.

Dalam pada itu, sebarang kemungkinan boleh berlaku kerana katanya pada Perhimpunan Agung UMNO umpamanya suasana keceriaan dan keyakinan itu tidak berlaku seperti dahulu.

”Dr Asri kawan saya. Dijemput ke Perhimpunan Agung UMNO. Dia kata suasana itu berbeza dengan biasa. Tak ceria. Resah. Sebelum ini dengar Najib kata tetap nak pertahankan Putrajaya. Ini ganjil. UMNO kemungkinan dilihat, dia tumbang.

”Sekarang macam-macam berlaku. Penentu PRU kali ini bukan soal gelombang tapi yang tentukan ialah pengundi hantu. (United Myanmar National Organisation) diberi nama-akronim,” katanya bernada sinikal.

Sementara itu, beliau turut kesal dengan tindakan UMNO yang didakwa menyekat kebebasannya sebagai bekas ahli akademik.

Beliau berkata, walaupun ada pandangannya lebih condong kepada pembangkang, tapi itu bukan bermakna beliau telah menyertai mana-mana parti politik.

Abdul Aziz terlebih dahulu digantung dari UIA kerana mengkirtik campur tangan Sultan Selangor dalam isu pemeriksaan Jabatan Agama Islam negeri itu ke atas Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC).

”Saya bukan nak masuk politik. Tapi nak huraikan perlembagaan. Jadi proffesor Seperti al-Ghazali. Kenapa dia tulis kitab Ihya Ulumuddin?

”Ini watak dan sumbangan prof. Bukan dia (golongan cendiakawan) cakap orang tak faham. Ini jenis kangkong. Itulah layan orang macam UMNO,” ujarnya lagi.

Mengulas lanjut berkenaan hak kebebasan bersuara yang diamalkan dalam negara ini, beliau bagaimanapun berkata rakyat tidak diberi peluang untuk menikmati hak segala kebebasan yang ada setelah pelbagai akta diluluskan kerajaan UMNO-BN.

”Negara dah maju, tapi rakyat tak dapat nikmat hak segala kebebasan yang ada. Contoh BN lulus akta perhimpunan awam.

”Malaysia lebih teruk daripada Myanmar. Akta wajibkan penganjur beri notis terlebih dahulu. Denda dinaikkan. Polis boleh guna paksaan dan tak boleh protes tempat tertentu.

”Protes tujuan untuk lahirkan simpati. Kalau buat protes dalam stadium, siapa yang ada simpati.

”Kita perlu letakkan UMNO di kerusi pembangkang tapi masalah dia tak reti jadi pembangkang. Contoh di Selangor tak mahu jadi Jawatankuasa kira-kira. Pembangkang berlagak jadi kerajaan. Ini susah nak ajar bodoh sombong.” ujarnya lagi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan