Khamis, 19 Januari 2012

Tahalluf Siasi, Gerakan Islam Dunia Ambil Contoh Daripada PAS


Oleh ibn_bacoks

BATU PAHAT – Timbalan Presiden PAS, Hj. Mohammad Sabu berkata gerakan Islam tersohor dunia seperti Ikhwanul Muslimin telah mengambil pendekatan kerjasama politik daripada PAS bagi diamalkan di negara mereka.

Hasil daripada pengamalan itu katanya mempamerkan satu kejayaan yang memberangsangkan dan ini memberi gambaran bahawa tahalluf siasi itu diharuskan oleh syarak.

”Tahalluf (kerjasama politik), rupanya ia berlaku di seluruh dunia. Lubnan bertahalluf termasuk dengan kristian dan Hizbullah.

”Calon Ikhwanul Muslimin ada calon kristian. Inilah penerokaan para ulamak dalam nak tukar regim zalim UMNO Mesir.

”Kalau tidak bergabung termasuk koptik, Ikhwanul Muslimin (mungkin) tak boleh berjaya besar.

”Jangan ada orang Islam terkejut kalau ada orang bukan Islam calon PAS sebab tahalluf dibuat gerakan Islam seluruh dunia bahkan kita mendahului,” katanya lagi.

Menurut beliau, pada era 90an kerjasama politik telah turut dilakukan dengan parti Semangat 46. Hal ini berlaku kerana mendapati untuk tempoh tersebut, jalinan kerjasama dengan DAP diakui amat susah.

”Melayu takut dengan DAP. Tengok muka pemimpin DAP takut. (termakan dakwaan) DAP anti Melayu.

”Melayu tidak boleh terima begitu juga dengan Cina. Kena potong awang liku.

”Keadaan ini berlangsung bertahun-tahun. Yang bekerjasama ialah BN. Menanglah (BN) dalam pilihan raya,” katanya lagi.

Namun ujarnya lagi, menjelang tahun 1999, PAS telah menongkah arus apabila mengambil tindakan nekad iaitu berkawan dengan DAP  dan penerokaan itu sekali lagi memperlihatkan kedua-dua parti ada titik persamaan meskipun mempunyai dasar yang berlainan.

”Kini kita teroka. Bincang tahu ada beza DAP-PAS ada dasarnya. Kita dapati ada perbezaan sikit tapi persamaannya banyak.

”(iaitu) Menentang kezaliman, ISA, Akta cetak. Semua Pakatan Rakyat tak suka. Rasuah. Oleh itu banyak perkara persamaan. Kita telah buat persefahaman yang diterima bersama.

”Yang terdapat dalam perlembagaan. Islam agama persekutuan. Raja Melayu. Hak istimewa orang Melayu. Bahasa Melayu bahasa kebangsaan. Semua terima. (dan boleh) Bekerjasama,” katanya lagi.

Justeru itu jelas beliau lagi, kejayaan telahpun diperolehi bagi membolehkan Pakatan Rakyat menubuhkan kerajaan di beberapa buah negeri hasil daripada kerjasama yang diadakan.

”2008 pilihan raya dapat selesaikan masalah bertanding satu lawan satu. 5 negeri dapat,” ujar beliau lagi.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapannya pada satu majlis ceramah yang dianjurkan PAS Kawasan Sri Gading baru-baru ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan