Khamis, 5 Januari 2012

Kehendak Jiwa Yang Menjadikan Manusia Lupa : Bob Lokman


Oleh : ibn_bacoks
PARIT RAJA – Terkesan dengan kehendak jiwa dan nafsu menyebabkan manusia boleh lupa kepada Penciptanya, kata Bob Lokman, Selebriti Terkenal.
Menceritakan tentang kisah hidupnya, Bob Lokman yang dulunya sebagai seorang yang hidup dengan segala kemewahan dan kemegahan boleh berubah dengan kuasa Allah SWT.
”Dulu penulis lagu. Mula tulis 1987, 2002 terakhir. lagu Hattan mula tulis lagu, itu kemuncak perkembangan muzik rock di Malaysia. Rocker-rocker semua kenal. Ada 350 buah lagu ditulis. Habsah Hassan lagi banyak 3000.
”Saya beralih kepada Pengurus artis/konsert. Pernah urus Wings/M. Nasir hingga 1999 terlibat dalam bidang lakonan. Dulu lalu aje dapat RM30. Lepas itu dapat sikit-sikit. Dialog ‘mana tanah nak sodok dapat RM50′
”Kemudian Allah beri peluang rezeki sebab saya jenis orang yang suka cari duit. Semua kerana duit, bekerja mesti tahu cara nak boleh untung. Tahu lagu yang disukai ramai. Pentas cantik. Bagi orang puas hati. Itu perniagaan.
”Dalam lakonan saya tahu siapa yang perlu hampiri. Untuk berlakon watak macam mana orang boleh tengok. Jadi semua berlaku kerana minat nak cari duit. Ia tak sesusah kontrak gali lubang.
”(pekerjaan ini) Ia disanjungi. Datang orang jumpa ambil gambar nak tandatangan. Baik pula dengan wartawan, tulis bagus begitu begini. Tv nak keluar selalu sebab keluar tv RM1500 hingga RM3000 satu rancangan.
”Sebenarnya tv bayarannya murah. Kat luar lagi mahal. Itu aja,” ujarnya dalam satu ceramah umum di Parit Raja, baru-baru ini.
Sementara itu katanya, mencari rezeki adalah tumpuan utamanya kerana terikut-ikut dengan suasana masyarakat sekeliling yang hanya sibuk mengejar keduniaan dan pencapaian hidup tanpa mengira tanggung jawab kepada Tuhan.
”Kenapa saya suka cari duit? Sebab banyak keperluan. Untuk kasut, seluar, kereta, rumah. Benda ini tak mahu kasut murah. Nak Adidas. Baju tak mahu bundle. Rumah nak banglo. Kereta BMW. Nak,nak,nak. Nafsu. Kenapa nafsu besar?
”Kerana dunia keliling saya berlumba untuk penuhi nafsu. Jiran, kawan-kawan semua orang yang bangga tentang pencapaian hidup.
”Seperti result SPM. Berlumba-lumba paksa anak pergi sekolah mahal sebab nak kejar A. Anak ke sekolah. Bas ambil pukul 5.30 pagi. Subuh 5:45 pagi tak kisah. Biar pandai. Jangan tak pergi sekolah. Subuh tak solat tak apa, janji pergi sekolah cepat.
”Anak balik sekolah 6.50. Asar tak solat tak apa sebab kat sekolah tak sempat nak solat. Ini kehendak dunia.
Kita pula jenis orang yang ada tuntutan. Nak bayar itu ini.
”Saya pula makan gaji tak tentu. Maka kebanyakan orang mula beralih daripada Allah berpindah kepada bos (gaji). Semua berubah sistem kehidupan,” katanya lagi.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan