Isnin, 11 Jun 2012

Khalid Nordin Digesa Letak Jawatanoleh Ibn_bacoks

PASIR GUDANG – Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khalid Nordin digesa meletakkan jawatan sebagai menteri dan ahli Parlimen Pasir Gudang kerana didakwa gagal melaksanakan tanggungjawab berikutan isu pembekuan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Menurut satu kenyataan, seorang facebooker menyifatkan tindakan Khalid itu sebagai satu permainan ‘dam aji’ apabila PTPTN diberikan semula.

”Khalid buat kerja macam main dam aji. Wang PTPTN adalah dana awam yang tidak boleh disalahgunakan dan perlu dibezakan dengan wang sendiri,” ujarnya dalam facebooknya.

Dia turut menambah bahawa isu pembekuan pinjaman ke atas Universiti Selangor (UNISEL) dan Kolej Univeesiti Islam Antarabangsa (KUIS) minggu lalu harus menjadi iktibar kerana ia melibatkan masa depan awam.

Dia berkata sebagai mengulas laporan akhbar hari ini yang bertajuk ‘Pelajar bukan bahan uji kaji politik’, Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Muhammad Safwan Anang dilaporkan berkata, pihaknya meminta semua pihak tidak menjadikan pelajar sebagai mangsa keadaan semata-mata untuk meraih undi.

”Kita sebenarnya tiada masalah dengan pinjaman PTPTN, seperti kenyataan baru-baru ini yang mengatakan kerajaan hanya mampu memberi pinjaman buat masa ini, maka kami terima juga.

”Apa menjadi persoalan, kenapa mahu bekukan pinjaman kepada UNISEL secara tiba-tiba?,” katanya lagi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan