Isnin, 30 Julai 2012

PAR Benut Santuni Suhadi


Ibn75.wordpress.com
PONTIAN – Seorang warga emas, Suhadi Midi, 78, disantuni Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Benut di kediamannya Kampung Parit Betak Darat, dekat sini, baru-baru ini.
Menurut Penyelianya, Ustaz Atan Gombang, Suhadi memerlukan bantuan orang ramai kerana sumber pendapatannya diperolehi daripada 2 ekar tanah yang ditanam nenas.
Selain itu, keadaan fizikal dan rumahnya yang uzur seolah-olah sukar untuk dipercayai bahawa masih lagi ada insan yang seperti itu dalam sebuah negeri ‘maju’ Johor ini.
”Kita percaya, sempena bulan puasa ini, ramai yang ingin menyumbang. Dan ada baiknya insan seperti Pak sumadi ini dibantu. Insya Allah, kami akan cuba mengenengahkan kepada pihak berkaitan,” kata Ustaz Atan dalam respon ringkasnya.
Ketika Sumadi ditemui di kebunnya, pihak kami berkesempatan membeli nenas hasil daripada tanamannya dengan harga RM1.50 sebiji dan pihak yang memerlukan nenas dialu-alukan terus membelinya di situ.

Khamis, 26 Julai 2012

Tiang Jambatan Dicabut?

PONTIAN – Tiang pada Jambatan batu bagi Kampung Parit Betak Darat didakwa ‘patah’ dan tumbang dipercayai akibat tiada ketahanan menampan muatan kerana ia dijadikan tempat ‘lepak’ pihak tertentu.

Menurut seorang penduduk, Mohd Azhar Abdul Aziz, 20, kerosakan itu dikesan kira-kira 3 minggu yang lepas sehingga kini tiada pihak yang mahu mengaku bertanggungjawab.

Selain itu dia mempersoalkan mengapa dibiarkan tanpa sebarang tindakan sedangkan jambatan tersebut merupakan laluan utama penduduk kampung menjalani rutin harian.

”Pagar itu rosak kira-kira tiga minggu (sebelum berita ini disiarkan) lalu sebab patah sikit-sikit kerana budak-budak lepak. Jambatan itu saya kira berusia 20 tahun bernasib baik kerana ia tumbang ke dalam parit,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Sementara itu, Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Benut, Ustaz Atan Gombang ketika dihubungi mengesahkan telah menerima aduan tersebut dan pihaknya akan mengenengahkan kepada pihak bertanggungjawab.

”Kita desak YB turun padang perbaiki dan ada penghadang jalan bagi mengelak ada mangsa terjatuh dan ditimpa kemalangan,” katanya lagi.

Rabu, 25 Julai 2012

Simulasi PRU : Ada Kepincangan?


PONTIAN – Pengelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Pulai Sebatang, Ungku Mohd Noor Ungku Mahmood tidak menolak kemungkinan dalam Pilihan raya Umum (PRU) ke 13 boleh berlakunya kepincangan berikutan UMNO ingin mencadangkan simulasi Pilihan raya Umum (PRU) dijadikan silibus dalam Program Latihan Khidmat Negara (PLKN).
Dakwanya lagi, dengan menggunakan platform PLKN dibimbangi ia dilakukan bagi memenuhi hasrat dan cita-cita parti itu untuk mengekalkan kuasa.
”Menteri Pertahanan, Zahid Hamidi berkata, tahun hadapan simulasi pilihanraya akan dijadikan silibus dalam PLKN, tujuan dedahkan peserta dengan proses pilihanraya sebenar.
”Apa yang dimaksudkan pilihanraya sebenar. Mungkin selama ini proses pilihanraya berjalan dengan pincang dan menyalahi undang-undang atau akan menggunakan kem PLKN untuk kepentingan UMNO BN ,” katanya dalam satu kenyataan.
Mengulas lanjut, beliau yang mesra dengan panggilan Pak Ungku berkata, UMNO terdorong bertindak sedemikian setelah melihat anak muda tidak berminat terhadap perjuangan yang dibawa oleh mereka mutakhir ini .
”Apatah lagi PLKN melibatkan pasukan tentera . Kita perlu memantau kenyataan tersebut supaya kerajaan BN tidak berwenang menyalahguna kem PLKN, yang akhirnya semakin jauh tersasar dari matlamat penubuhannya .
”Kerana UMNO BN sememangnya Dulu, Kini dan selamanya mengamalkan budaya memperalatkan program dan agensi kerajaan untuk mengekalkan pengaruhnya,” katanya lagi.

Selasa, 24 Julai 2012

Keutamaan Ahmad Maslan TerkhilafPONTIAN – Datuk Ahmad Maslan, Ahli Parlimen Pontian terkhilaf dari sudut keutamaan berhubung pemberian agihan moreh kepada 51 masjid dan 120 surau di seluruh Parlimen ini, kata Ustaz Atan Gombang, Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Benut.
Sedangkan dakwanya, terdapat sebuah surau bagi kegunaan orang ramai untuk melipatgandakan ibadah dan amal di bulan Ramadan di Kampung Parit Hj. Hussien bagaikan hidup segan mati tak mahu.
Patutnya, kata Ustaz Atan lagi, peruntukan kepada surau itu perlulah didahulukan.
”Kami pelik, apakah maknanya mewar-warkan pemberian moreh dan beritanya tersiar dalam akhbar tapi sebuah ada surau yang tidak terurus yang perlukan perhatian.
”Malangnya, Surau itu berada betul-betul di sebelah Kampung Ahmad Maslan di Parit Hj Yusoff iaitu Surau Parit Hj. Hussin. Saya tak tahu, di mana perkiraan keutamaan bagi seorang timbalan menteri itu ?” katanya lagi.
Ustaz Atan berkata demikian sebagai mengulas laporan akhbar agihan moreh kepada 51 masjid dan 120 surau di seluruh kawasan Parlimen Pontian.
Ahmad dilaporkan berkata, bantuan moreh diberikan pada awal Ramadan bagi membolehkan pihak masjid dan surau menggunakannya untuk majlis berbuka puasa atau selepas solat Terawih.
Beliau dilaporkan berkata demikian ketika menyampaikan sumbangan itu di Masjid Jamek Kampung Api-api dan Kampung Parit Tengah, baru-baru ini.

Ahad, 22 Julai 2012

7 Hari Tempoh Diberi Untuk Selesaikan MasalahPONTIAN – ”Tujuh hari kami bagi tempoh. Kalau tiada tiada perkembangan positif kami akan ambil tindakan. Kita akan adukan kepada Jabatan Kerja Raya (JKR). Kalau tiasda tindakan diambil, kita ajukan kepada Sultan Johor,” demikian kata Ungku Mohd Noor Ungku Mahmod, Penyelia PAR Pulai Sebatang berhubung isu jalan rosak di Kampung Parit Jawa, Kayu Ara Pasong, di sini.
Beliau mendakwa, Ahli Parlimen Pontian, YB Datuk Ahmad Maslan kurang memberikan perhatian kepada permasalahan penduduk sebaliknya lebih menumpukan program yang membawa unsur yang melekakan rakyat.
”Pontian bagi UMNO tempat selamat. Sebab itu dia tak peduli. Peliknya (Ahmad Maslan) sibuk rasmi pecah tanah. Tadi masa saya lalu jalan ke Tampok, ada Karnival Jom Balik Kampung. Dia rasmikan program yang buat orang leka,” katanya lagi.
Beliau yang mesra dengan panggilan Pak Ungku kesal laluan yang berlubang kira-kira satu kilometer itu boleh mengundang risiko kemalangan dan kerosakan harta benda.
Mengenangkan Malaysia dikatakan memiliki pembangunan yang hebat bagaimanapun katanya keadaan dhaif di negeri berstigma ‘maju’ tidak sepatutnya perkara seumpama ini berlaku.
”Bayangkan kalau ibu yang nak bersalin bila nak di bawa ke Hospital. Apa akan jad?. Kanak-kanak yang bermain ada yang berjahit di lutut. Begitu juga dengan rim kenderaan, banyak yang rosak. Malah saya fahamkan, di kampung ini juga merupakan tumpuan kaki pancing.
”Tidakkah kerajaan UMNO melihat perkara ini. Sampai bila nak dibebankan penduduk dan pengguna jalan yang dianggap laluan pintas ke Johor Bahru dan ke Batu Pahat,” katanya lagi.

Sabtu, 21 Julai 2012

Jambatan Tinggi Membahayakan KeselamatanPONTIAN – Jambatan Parit Abas yang menghubungkan kampung tersebut dengan sekitarnya didakwa membahayakan pengguna kenderaan kerana amat curam ketika mahu menuruninya.
Seorang penduduk, Bachok Ali, 56, berkata, keadaan jambatan yang hampir dengan simpang laluan pintas ke Kampung Parit Betak dikatakan curam dan begitu dekat dengan tali air.
”Selalunya yang jadi mangsa adalah orang luar yang lalu jalan ini. Beberapa minggu lepas sebuah kereta kancil dipandu seorang wanita bersama anaknya terbabas lalu terbalik ketika melalui jambatan yang curam lalu belok ke kiri untuk ke Parit Betak.
”Saya dah 30 tahun tinggal di kampung ini, banyak lagi kemalangan yang berlaku akibat jambatan yang mengundang risiko itu,” katanya ketika ditemui pada pertemuan dengan Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Benut, dekat sini, baru-baru ini.
Sementara itu, Penyelianya Ustaz Atan Gombang berkata, pihaknya mendesak kepada pihak berkaitan supaya menyegerakan pembinaan penghadang di jambatan terbabit bagi mengelak kejadian yang tidak diingini berlaku.
”Selain itu, kenapa jambatan itu dibina serong dan tidak lurus dengan jalan? Dah lah tinggi, bila nak belok ke jalan Parit Betak boleh jatuh ke parit. Jalan itu patutnya diperbesarkan sedikit.
”Pihak kami sudahpun menemui penduduk dan mereka buat aduan. Hasrat mereka akan kami ajukan kepada pihak berkaitan,” katanya lagi.

Khamis, 19 Julai 2012

XPDC Kebajikan PEMUDA Tembus Kubu Kuat UMNOPONTIAN – Jelajah (XPDC) Kebajikan Pemuda PAS Pontian dengan kerjasama Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Benut minggu lepas telah bertandang di salah satu kubu kuat UMNO Bahagian Pontian.
Menurut Ketuanya, Ustaz Mohd Faizul Hakim Ahmad, Kampung terbabit yang terletak di Peti Undi (UPU) Permatang Sepam adalah merupakan kawasan gelap bagaimanapun bibit-bibit kemenangan hampir dirasai setelah pihaknya berjaya menjejaki beberapa individu yang boleh bekerja sebagai jentera pilihan raya kelak.
”Walaupun kami tidak bimbang dengan kawasan tersebut ekoran ramai pengundinya dikalangan orang Cina, bagaimanapun, usaha mendekati masyarakat Melayu giat dijalankan.
”Lagipun, penghujung tahun 90 an, PAS pernah menganjurkan ceramah di kampung tersebut. Ini bermakna kami ada penyokong. Cuma selepas persempadanan semula kawasan Parlimen, ia menyukarkan kami mengesan jentera di situ.
”Alhamdulillah, sebuah bilik gerakan peti undi akan dibuka, setelah berjaya mengumpulkan tenaga dan perkembangan ini, pastinya akan memberikan satu lagi kejutan kepada UMNO seperti mana tertubuhnya satu cawangan baru di sebelah kampung mereka iaitu Permatang Duku,” katanya lagi.
Faizul berkata demikian ketika di temui pada majlis Jelajah Kebajikan Pemuda PAS Pontian, di Kampung Permatang Palas, Unit Peti Undi (UPU) Permatang Sepam, Benut, dekat sini, baru-baru ini.
Hadir sama, Noor Azan Mohmad, Bendahari Dewan Pemuda PAS Kawasan Pontian.
Dalam pada itu, Kampung Permatang Palas yang sinonim dengan rancangan realiti tv ‘AMEKAW’ tv3 melakarkan satu lagi kejayaan apabila peserta XPDC berjaya menyantuni 7 orang warga emas dan ibu tunggal sekaligus menyampaikan sumbangan berupa barangan harian.
”Kami tak sangka ada 3 orang adik beradik warga emas yang perlukan pembelaan daripada pimpinan UMNO malangnya tidak diendahkan.
”Seperti Sarmin Marijo,70, dan adiknya Kharinah Marijo,65, ada ketumbuhan dibawah dagu sejak 3 tahun lalu. Hanya mengharapkan sumber pada 3 ekar kebun kelapa sawit selain bercucuk tanam sebagai pendapatan sampingan. Tinggal di rumah usang.
”Manakala adiknya pula, Sarpin Marijo, 69, pengidap kencing manis mendakwa sudah memohon bantuan kepada pimpinan masyarakat malangnya tiada perkembangan positif diterima. Selain menyara seorang isteri dengan pendaatan RM100 sebulan dari hasil kebun 3 ekar yang dikongsi bersama adik dan abangnya tadi, dia juga menyara dua orang cucu,” katanya lagi.
Sehubungan itu, pihaknya mengharapkan ehsan orang ramai agar turut membantu bagi meringankan beban yang dihadapi oleh warga emas terbabit.

Selasa, 17 Julai 2012

Pemuda UMNO Johor Memang Bermasalah?SIMPANG RENGGAM – Suhaizan Kaiat, Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Johor mengulangi pendiriannya hari ini berhubung peralihan tampuk kepimpinan Ketua Pemuda UMNO Johor yang dakwanya sayap kanan parti itu memang bermasalah
Katanya, sehingga hari ini mereka gagal mengeluarkan kenyataan yang menyakinkan sebagai menafikan yang krisis kepimpinan dalam pergerakan itu wujud seperti yang didakwa.
“Keretakan berlaku dalam pimpinan pemuda UMNO Johor seperti desakan daripada 16 ketua bahagian agar Fadil yang juga Ketua pemuda Ayer Hitam meletakkan jawatan.
“Bila khairi (Jamaluddin) datang ke Johor dan umumkan pertukaran itu, ini menjadi bukti yang mereka berbalah. Adakah mereka menipu? mereka tak jawab!,” katanya lagi.
Suhaizan berkata demikian sewaktu mempengerusikan mesyuarat EXCO Dewan Pemuda PAS Negeri Johor (DPPNJ) kali ke 14 di Pejabat DPPNJ, Taman Renggam Jaya, dekat sini, semalam.
Hadir sama, Mohd Faizul Mohd Salleh, Naib Ketua Pemuda PAS Johor, Mahadzir Mat Zili, Setiausaha Dewan Pemuda PAS Johor dan Shamsul Bakri, Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Johor.
Sementara itu, Suhaizan yang juga Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Simpang Renggam memberitahu bahawa kemelut yang berlaku ini telah menaikkan imej PAS di mata rakyat Johor dan dalam masa yang sama pihaknya bersedia untuk mendekati rakyat melalui pelbagai program yang bakal dilaksanakan.
Akhbar sebelum ini melaporkan yang Suhaizan mendakwa isu rombakan kepimpinan Pemuda Umno Johor dengan sendirinya mengesahkan terdapat krisis kepimpinan dalam pergerakan itu.
Suhaizan dalam beberapa kenyataannya sebelum ini turut mendakwa Mohd Fadil Muskon (Ketua Pemuda sebelum ini) tidak disenangi pemimpin akar umbi Pemuda yang mengkritiknya tidak menjaga kebajikan pergerakan itu di peringkat bahagian.
Walaupun Dakwaan pergolakan itu dinafikan pelbagai pihak dalam Pemuda Umno bagaimanapun ia belum cukup ampuh untuk membuang persepsi yang mereka tetap ‘bermasalah’.

TPM Diajak BerdebatJOHOR BAHRU – Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin adalah individu yang layak untuk diundang berdebat berhubung isu masa depan komuniti india di negeri ini kerana beliau bekas Menteri Besar itu.
Menurut Dr Boo Cheng Hau, Pengerusi DAP Johor, sebagai platform terbaik bagi membuktikan kedua-dua parti mewakili semua rakyat Malaysia, pihaknya percaya penganjuran debat itu harus diadakan diantara pemimpin DAP dengan UMNO.
”Saya juga ingin memberikan maklum balas terhadap kempen oleh pihak tertentu yang mendakwa saya bersifat rasis dan tidak membantu masyarakat India di negeri ini.
”Saya ingin mengalu-alukan Tan Sri Muhyiddin untuk berbahas mengenai sama ada kewangan negeri Johor dapat diurus dengan baik khasnya berkaitan Kerajaan Negeri,” katanya dalam satu kenyataan.
Akhbar hari ini menyebut Cheng Hau yang juga ketua Pembangkang Johor menyokong serua PKR yang menyeru Pakatan Rakyat (PR) mengadakan perdebatan bersama pemimpin UMNO bagi membangkitkan isu komuniti kaum India.
”Kita sepatutnya tidak mempraktikkan budaya ‘tribalisme’ di mana UMNO mewakili Melayu, MIC mewakili India manakala MCA mewakili masyarakat Cina sahaja.
”Negara kita tidak akan mencapai perpaduan sejati jika parti politik masih ditubuhkan berasaskan kaum masing-masing,” katanya yang dipetik Sinar Harian.

Isnin, 2 Julai 2012

Beri RM200 Simbolik Kepada Kepulangan SalahuddinBlog Ibn75.wordpress.com

JOHOR BAHRU – Pemberian wang RM200 kepada YB Salahuddin Ayub, Ahli Parlimen Kubang Kerian oleh Tuan Guru Hj. Nik Abdul Aziz Nik Mat, Menteri Besar Kelantan telah menjadikan program Himpunan Hijau Ke Putrajaya peringkat Negeri Johor itu menarik dan ia dianggap begitu bermakna.

Malah, ia adalah simbolik kepada Salahuddin agar menggunakannya sebagai wang saku ekoran pendedahan yang dibuat apabila pertama kali bertanding di Kubang Kerian pada 2004 hanya mempunyai sejumlah wang dengan nilai yang sama.

Pada majlis yang sama, Tuan Guru turut menurunkan tandatangan pada signboard sebagai gimik program, tanda rasmi penyerahan YB Salahuddin Ayub, ahli Parlimen Kubang Kerian kepada rakyat Johor.

Dengan penyerahan itu, sekaligus menamatkan dakwaan bahawa kepulangan Naib Presiden PAS itu untuk bertanding di negeri ini pada pilihan raya (PRU) 13 nanti tidak diterima kepimpinan PAS di Kelantan.

Sementara itu, Tuan Guru Hj. Nik Abdul Aziz Nik Mat, Mursyidul Am PAS menegaskan bahawa tidak wujud perbezaan yang ketara antara khutbah jumaat yang diikuti oleh seluruh umat Islam di dunia dengan aktiviti ceramah anjuran PAS kerana ia benar-benar menepati ciri-ciri kehendak khutbah agar takutkan Allah.

Katanya lagi, antara rukun khutbah yang perlu disebut oleh khatib semasa berkhutbah adalah seperti pujian kepada Pencipta, berselawat ke atas Nabi Muhammad saw dan berpesan kepada manusia agar bertaqwa.

Malah beliau berkata, nilai-nilai dan nasihat dalam khutbah yang tidak diterjemahkan di luar masjid merupakan pemikiran Sekular yang diamalkan oleh UMNO boleh mendatangkan kecelakaan kepada umat Islam yang pelbagai bangsa termasuklah Melayu.

Justeru itu, segenap lapisan manusia termasuklah pemimpin seharusnya ‘gerun’ kepada Allah swt kerana mereka juga merupakan makhluk yang mempunyai kelemahan atas sifat sebagai hamba.

”(oleh itu) malam ini (ceramah) nak laksanakan daripada apa yang diucap dalam khutbah,” tegasnya lagi.

Tuan Guru Nik Aziz berkata demikian ketika menyampaikan ceramahnya pada program Himpunan Hijau ke Putrajaya peringkat Negeri Johor di Dataran Dahlia, Taman Dahlia, dekat sini, jumaat lepas.

Husam ‘Sebak’ Iringi Salahuddin
Blog Ibn75.wordpress.com

JOHOR BAHRU – Dato’ Paduka Husam Musa, Naib Presiden PAS sebak apabila secara rasminya mengiringi YB Salahuddin Ayub, Ahli Parlimen Kubang Kerian kepada rakyat Johor untuk bertanding dalam Pilihan raya Umum (PRU) 13 akan datang.

Beliau yang hampir-hampir menitiskan air mata ketika menyampaikan ceramahnya pada majlis Himpunan Hijau Ke Putrajaya peringkat Negeri Johor memberitahu bahawa kedatangan Salahuddin ke Kelantan pada 2004 telah menjadi sebahagian daripada kerabat di kawasannya di mana tempat beliau diamanahkan sebagai Yang Dipertua PAS Kubang Kerian.

Menceritakan pengalamannya, Husam tidak pernah membincangkan dan mempertikaikan kedudukan Salahuddin di situ selagi pucuk pimpinan parti putuskan yang ahli Parlimen Kubang Kerian itu boleh diberikan peluang bertanding sehingga berlakunya Kiamat.

Malah, beliau sendiri telah membentuk satu pasukan kerja yang mantap bagi memastikan kemenangan parti Islam itu di kelantan terus dikekalkan.

Dengan sebab itu ujarnya beliau telah diamanahkan bertanding di Dewan Undangan Negeri (DUN) Kijang bagi memberi laluan kepada anak kelahiran Pontian merebut kerusi di kawasan yang ber’majoriti’kan 17,000 sebelum peralihannya itu.

”Malam ini, saya hadir ke mari untuk iringi teman saya (Salahuddin). Saya doakan kejayaan untuk pejuang seluruhnya. Saya iringi kepulangan Salahuddin ke Johor. Doakan kami di Kelantan,” katanya lagi.

Dengan penyerahan itu, sekaligus menamatkan dakwaan bahawa kepulangan Naib Presiden PAS itu untuk bertanding di negeri ini pada pilihan raya (PRU) 13 nanti tidak diterima kepimpinan PAS di Kelantan.