Selasa, 31 Januari 2012

MPPG Amalkan Sikap Pilih Kasih ?


Oleh ibn_bacoks

PASIR GUDANG – Majlis Perbandaran Pasir Gudang (MPPG) dipersoalkan berhubung tindakan  membiarkan banner sebuah parti politik di pasang sekitar bandar itu didakwa seolah-olah telah mengamalkan sikap `double standart’.

Menurut sumber, tindakan itu adalah suatu yang tidak munasabah kerana dakwanya dibiarkan sehingga melebihi tiga hari.

Perkara ini bagaimanapun membuahkan rasa tidak puas hati ramai pihak ekoran dakwanya bila ia membabitkan banner daripada Pakatan Rakyat maka sepantas kilat sahaja diturunkannya.

Sumber turut mendakwa bahawa banner itu merupakan program anjuran Barisan Nasional berikutan lambang yang jelas tertera di situ.

“Banner Pemuda BN Ini dipasang di sekitar parlimen Pasir Gudang dah menghampiri 4 hari.

Kenapa MPPG tidak menurunkan banner ini seperti mana banner PR tidak sampai 2 jam sudah di turunkan? kalau kita baca mesej banner Ini adakah benar BN milik anak Muda?,” soalnya dipetik laman sosial facebook Abusiraj Almuner’s.

Sehubungan itu, pelbagai pihak meminta PBT terbabit bertindak dan bersikap adil bagi menangani situasi seperti ini agar ia tidak berulang lagi.

Maniam Bertekad Menangkan PAS JohorOleh ibn_bacoks

KULAIJAYA – M Subramaniam, Ketua Penerangan, Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) negeri Johor telah menyatakan kesungguhan untuk memenangkan PAS agar beroleh kejayaan dalam PRU.

Menurutnya, DHPP sudahpun menurunkan jenteranya ke setiap kawasan Dun dan Parlimen bagi memberikan penerangan kepada rakyat khususnya masyarakat bukan Islam mengenai PAS.

Seramai 80 orang ujarnya sudahpun dikenal pasti berfungsi sebagai pegawai penerangan dan mereka kini bergerak ke setiap rumah pengundi kerana yakin BN kini tiada berkemampuan untuk menyelesaikan masalah rakyat.

”Kami akan membawa isu-isu ini kepada rakyat kerana UMNO dan Barisan Nasional tidak mampu menyelesaikan masalah rakyat.

”DHPP Johor akan bertungkus lumus untuk memastikan kemenangan calon PR yang bertanding pada PRU akan datang,” katanya yang dipetik akhbar Sinar Harian.

Semalam, 30 Januari, akhbar itu melaporkan beberapa nama dari DHPP sudah disenaraikan sebagai calon bukan Islam yang bakal bertanding di atas tiket PAS.

Penjelasan yang dibuat itu nyata berjaya meneguhkan persepsi bahawa pimpinan PAS mempunyai hubungan erat dengan masyarakat bukan Islam.

Sementara itu, Subramaniam menambah dengan katanya penumpuan gerak kerja lebih terarah kepada kaum India.

Justeru, beliau akan memastikan Dun yang ditandingi calon BN dari parti MIC tidak diberi kemenangan percuma sebaliknya mereka akan menghadapi saingan yang lebih sengit lagi.

”Kami akan bekerja keras di kawasan di mana MIC akan bertanding,” ujarnya lagi.

Isnin, 30 Januari 2012

Hasmi Hashim Orang Kuat PKR Johor ?SEMALAM Para juri telah menobatkan Hafiz sebagai vokalis terbaik dan lagu Awan Nano dipilih sebagai lagu terbaik dalam AJL ke-26 ini. Lagu dari M.Nasir dan Liriknya Hasmi Hashim atau nama Pena Buddhi Hikayat.
Namun yang menjadi persoalannya, adakah penulis liriknya Hasmi Hashim atau nama pena Buddhi Hikayat merupakan Ketua Cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) Parit Sulong, Batu Pahat ?
Beliau mula menjadi perhatian umum ekoran kejayaannya semalam dan menjadi hangat setelah kecoh dalam laman sosial facebook hari ini dengan dakwaan orang kuat PKR.
Menurut sumber Hasmi hashim juga merupakan kolumnis www.jalantelawi.com.
“Saya pernah attend forum pasal kalimah Allah kat dewan perhimpunan Cina KL. Dia one of panel. Tahniah failasuf muzik dan Buddi hikayat,” ujarnya lagi.
Malah ada juga komen bernada sinikal dengan cuba mempertikai kredibiliti penulis lirik itu gara-gara beliau daripada PKR.
“Sidang Media untuk menukar pemenang AJL akan dilakukan apabila mengetahui Hasmi geng keADILan..kah kah kah” katanya lagi.
Akhbar Utusan Malaysia hari ini melaporkan Anugerah Juara Lagu Ke-26 (AJL26) memperlihatkan kehebatan lagu Awan Nano nyanyian Hafiz apabila dipilih sebagai juara di Stadium Putra di sini malam ini.
Berbekalkan lirik lagu yang mantap melayakkan penyanyi itu membawa pulang wang tunai berjumlah RM35,000 beserta trofi.

MBJB Digesa Beri Penjelasan Isu Flet Taman Rinting


Oleh ibn_bacoks

PASIR GUDANG – Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) digesa memberikan penjelasan berhubung satu masalah yang dihadapi para penghuni sebuah Flet di Taman Rinting, dekat sini.

Perkara ini disuarakan oleh Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Permas, Syed Othman Syed Abdullah bahawa pihaknya amat prihatin pada permasalahan penduduk dan akan menjadi orang tengah bagi menyuarakan isu itu kepada pihak berwajib.

Malah desakan daripada pihaknya dibuat agar MBJB menyelesaikan isu ini kerana ia melibatkan kesihatan penduduk ekoran limpahan air najis memenuhi ruang di hadapan kediaman mereka.

”Setakat ini lima pengadu berjumpa saya mengenai masalah kumbahan yang tidak diselesaikan sejak lebih tiga bulan lepas sehingga terpaksa mengambil inisiatif sendiri menjolok saluran utama yang tersumbat.

”Kita juga akan menghantar surat kepada pihak Biro Pengaduan Awam untuk memastikan masalah itu dapat diselesaikan segera.

”Kita rayu pihak bertanggung jawab turun padang melihat kepayahan yang dihadapi di kawasan ini dan mencari jalan penyelesaian agar masalah ini tidak terus dibiarkan berlarutan,” jelas ahli jawatankuasa Badan Perhubungan PAS Johor itu yang dipetik akhbar Sinar Harian.

Semalam, 29 Januari, akhbar itu melaporkan seramai 15 keluarga dari Flet Jalan Ketapang Taman Rinting, di sini hidup dalam tekanan apabila saluran kumbahan tersumbat sehingga melimpah ke atas permukaan berhampiran penduduk.

Kesusahan yang mereka alami telah menyebabkan keadaan tidak selesa antaranya seperti menghidu bau busuk dan masalah lalat yang terpaksa dihadapi sejak 3 bulan lepas.

Rata-rata penduduk memohon kerjasama daripada pihak bertanggung jawab untuk mencari jalan penyelesaian.

Ahad, 29 Januari 2012

Elak Sisihkan Diri Dari Jemaah


Oleh ibn_bacoks

JOHOR BAHRU – Para pelajar yang berjaya menamatkan pengajian agama disaran agar tidak menjadikan pekerjaan yang dijawati nanti sebagai penghalang bagi melibatkan diri dalam gerakan Islam.

Perkara ini dinyatakan secara tegas oleh Ustaz Muhammad Nazar, Naib Ketua Dewan PAS Kawasan (DPPK) Pontian dengan katanya terdapat segelintir golongan agamawan yang gagal berperanan sebagai pendakwah.

Hal ini, kerana katanya ada yang bersikap selesa dengan kehidupannya sekarang.

Malah ujarnya terdapat juga yang bimbang akibat tekanan daripada pihak-pihak tertentu.

”Saya ucapkan tahniah kepada mereka yang berjaya dalam peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM).

”Harapan saya, semoga mereka menjadikan ilmu sebagai wasilah untuk memberi kesedaran kepada masyarakat disamping tidak gentar hadapi tekanan,” katanya lagi.

Nazar berkata demikian sebagai mengulas laporan akhbar Sinar Harian 27 januari lepas iaitu seramai 8 pelajar perolehi mumtaz sofi, manakala 305 calon  Maahad Johor lulus dalam peperiksaan tersebut.

Laporan itu turut memetik kenyataan Pengetuanya, Ustaz Anoar Sarimin bahawa 69.9 peratus daripada 438 calon Maahad Johor berjaya melepasi STAM dan mendapat sekurang-kurangnya pangkat maqbul (lulus).

Daripada jumlah itu, 33 pelajar daripadanya berjaya mendapat keputusan mumtaz (cemerlang) termasuk lapan pelajar yang mendapat mumtaz sofi (sangat cemerlang) iaitu semua A dalam sepuluh kertas yang diduduki oktober lepas.

Sementara itu, peperiksaan tersebut turut mencatatkan bagaimana anak kepada Pengelola Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Benut, Ustaz Atan Gombang berjaya meraih kejayaan.

Sehubungan itu, beliau menyatakan harapan agar hal ini terus memberi perangsang dan bukti bahawa melibatkan diri dalam jemaah nyata akan dibantu oleh Allah SWT.

”Berkat tenaga dan masa yang telah diperuntukan oleh Ustaz Atan, Allah maqbulkan doanya. Keputusan STAM  yang baru keluar 26 haribulan baru-baru ini, antara yang dapat 10A mumtaz sofi, anaknya Siti Nabilah Atan.

”Ada keluar kat Berita Harian 27 haribulan, muka surat 6,” ujar beliau lagi.

Ghani Othman Diminta Jelaskan Isu Membabitkan Orang ASli


Oleh ibn_bacoks

JOHOR BAHRU - KERAJAAN Johor dibawah Menteri Besarnya Y.A.B Dato` Abdul Ghani Othman  digesa campur tangan gara-gara melambatkan isu yang membabitkan status pemilikan tanah yang didiami orang ASli seluas 36 ekar yang didakwa telah didiami  sejak tahun 1960-an.

Gesaan ini turut mendesak supaya kerajaan Johor memberi penjelasan dengan mengadakan perundingan agar tidak dipanjangkan.

Menurut Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam), Muha­mad Sha’ani Abdullah sewaktu mengadakan sesi dialog bersama komuniti itu berkata, pihaknya bertindak selaku perantara bagi mewujudkan saluran penyelesaian bagi isu yang dibangkitkan.

“Sebarang kerja pembangunan dihentikan. Proses seterusnya ialah Orang Asli dan pihak sepatutnya harus memulakan rundingan dan penjelasan kerana masih banyak persoalan asas masyarakat Orang Asli ini yang perlu dijelaskan.

“Ia perlu dijelaskan supaya tidak terus menjadi satu isu tidak puas hati di kalangan mereka dan juga satu perkara yang boleh memburukkan nama baik kerajaan,” katanya dipetik melalui Sinar Harian.

Semalam, 28 Januari, akhbar itu melaporkan seramai Lebih 100 penduduk Orang Asli Seletar Laut, berang apabila tanah perkuburan nenek moyang mereka didakwa dicerobohi bagi projek pembangunan.

Dalam perkembangan berkaitan, isu ini telahpun disuarakan komuniti itu setelah Orang Asli Seletar berarak untuk mengHantar Memorandum Ke Bangunan Sultan Ismail yang turut menempatkan Dewan Undangan Negeri (DUN) pada 15 Dis 2011.

Dalam satu laporan yang disiarkan melalui portal milik pembangkang-Nusajayakini, kira-kira 500 orang Asli Seletar menghantar memorandum kepada Menteri Besar Johor Datuk Abdul Ghani Othman bagi membantah pemberi milikan tanah dan kawasan mereka kepada pihak lain.

Mereka juga membantah rancangan pembangunan besar-besaran di bawah Iskandar Malaysia yang menindas hak dan kepentingan Orang Asli.

Sabtu, 28 Januari 2012

Anak Sultan Terajui Bola Johor


RAKYAT Johor mungkin boleh menarik nafas lega berikutan kesediaan Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim mengendalikan sukan bola sepak negeri itu setelah dilantik menjadi Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ).
Kalau sebelum ini, jawatan itu secara tradisinya dipegang daripada kalangan ahli politik namun dengan pelantikan itu memberi harapan supaya campur tangan politik kepada pengurusan bola sepak negeri boleh dielakkan.
“Tunku Ismail juga menyatakan matlamat untuk menghindar campur tangan politik dalam arena sukan bola sepak,” katanya dipetik Sinar Online semalam.
Malah beliau menambah dengan menyatakan harapan supaya bersama-sama membantu negeri itu memengembalikan kegemilangan bola sepaknya.
Sinar Online 27 Januari lepas turut menyebut Tunku Ismail mahu memperkasa semua sukan di Johor termasuk sukan subjektif.
Pada 2009, barisan kepimpinan PBNJ bertukar tampuk kepimpinan yang diketuai Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Belia dan Sukan Negeri Johor, Md Jais Sarday.
Sementara itu, Md Jais ketika dihubungi mengalu-alukan kesediaan Tunku Ismail untuk membantu persatuan itu demi kebaikan rakyat dan anak muda Johor.
“Jika ada yang lebih baik untuk menguruskan, tidak ada masalah dan ia bukan isu, selama ini, kita (pengurusan) telah buat yang terbaik untuk persatuan dan pasukan.
“Saya sedia undur diri dan tidak ada masalah untuk sesiapa menggantikan, tetapi ia perlu dibincangkan,” katanya.
Sehubungan itu, sekalung tahniah diatas pelantikan tersebut.

Prasarana Untuk Padang Bola Akan dipertingkatkan : Adun Maharani

Oleh ibn_bacoks

MUAR – Padang bola Sepak Sri Kumbang yang terletak di Muar dekat sini sangat berpotensi untuk dijadikan satu lagi padang bagi sebarang kejohanan dan juga aktiviti sukan, kata Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kawasan Maharani, Y.B Dr Mohammad bin Taslim daripada PAS.

Ujarnya lagi,pihaknya mengharapkan bantuan daripada pihak berwajib dan orang ramai bagi merialisasikan impian anak-anak muda di situ untuk aktif bersukan.

Hal ini, kerana menyedari bahawa Muar kekurangan padang yang luas untuk aktiviti sukan dan tempat ini sangat sesuai untuk dibangunkan.

“Kampung Asam Kumbang di Jalan Junid Muar mungkin kurang dikenali oleh ramai penduduk Muar kerana kedudukannya yang agak jauh di Jalan Junid bersebelahan Parit Bakar. Kawasan di sebelah laut merupakan kawasan tanah kerajaan yang rasmi dikurniakan kepada penduduk pada tahun 1980an.

“Di kawasan ini telah direzabkan tanah seluas 3 ekar khusus untuk padang permainan yang dinamakan Padang Bola Sepak Sri Kumbang. Ia telah dirasmikan oleh seorang Wakil Rakyat, Allahyarham YB Hj Shahdan Sabtu. Sebuah padang bola, grand stand, tandas dan bilik mandi serta sebuah setor terdapat di sini .

“Ia dikelolakan oleh KRT Desa Wawasan Asam Kumbang. Walaubagaimanapun tiada bekalan air atau elektrik di sini,” ujar beliau menerusi laman blognya dun-maharani.blogspot.com.

Terdahulu beliau berkesempatan menyampaikan sumbangan berupa 5 biji bola sepak, jersi dan kon latihan sebagai bantuan permulaan pada program YB Turun Padang, di Jalan Junid, Muar, di sini, baru-baru ini.

Katanya lagi, Sempena dengan Kejohanan Futsal Piala Ketua Pemuda PAS Muar yang dijadualkan berlangsung pada 29 Januari 2012 ini, maka 2 buah pasukan di kampung itu akan ditaja sebagai langkah mengaktifkan kembali aktiviti sukan dan rekreasi pada masa akan datang.

“Insya-Allah beberapa aktiviti akan diaturkan bagi memakmurkan tempat ini,” ujarnya lagi.

Jumaat, 27 Januari 2012

GURU Punya Peranan Dalam PAS : Cg. MalaOleh ibn_bacoks

LABIS – “SEKIRANYA tenaga mereka dapat digarap dengan tanzim yang tersusun, ianya mampu memberikan kesan yang amat besar dalam gerakan dakwah dan politik yang diperjuangkan PAS selama ini,” kata Pn. Normala Sudirman Pengerusi Hal Ehwal Parlimen & Dun, Dewan Muslimat PAS Negeri Johor.

Katanya lagi, satu program yang dijadualkan pada Ahad 29 Januari ini di Markas PAS Pt. Pechah, Muar yang diberi nama Himpunan Generasi Bermaruah Zon Selatan dipertaruhkan bagi memikat golongan guru hadir untuk mengetahui lebih jelas peranan mereka kepada masyarakat.

Memetik kenyataannya di Harakahdaily hari ini, beliau yang juga Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Pemanis berkata warga pendidik memainkan peranan sangat penting dalam menggerakkan aktiviti bersifat kemasyarakatan.

Golongan ini juga sangat dekat dengan masyarakat dan sangat dihormati justeru peranan yang disumbangkan dalam membentuk masyarakat selama ini.

Ujarnya, penyertaan adalah terbuka kepada pendidik di semua institusi pendidikan dalam negara ini dan dijangka menarik lebih 1000 orang untuk hadir pada program itu.

“Sasaran pertama kepada Guru yang berkhidmat dengan Kementerian Pelajaran Malaysia. Kedua guru yang berkhidmat dengan Sekolah Agama Rakyat dan Swasta. Ketiga, guru – guru yang berkhidmat di sekolah yang dimiliki /ditadbir oleh NGO. Keempat, guru PASTI,Guru dari Pusat Tahfiz Al- Quran dan Guru KAFA.

“Kelima, Pesara professional pendidikan @ Pesara Guru.Keenam, Aktivis Pendidikan,” katanya di laman sosial facebook.

Program yang bertemakan ‘Bangkit Guru Untuk Rakyat’ ini akan diserikan dengan pelbagai kertas kerja yang akan dibentangkan oleh tokoh pendidik dari PAS.

Selain itu, Sukarelawan Pendidikan Rakyat (KAWAN) Muar dijadualkan akan dilancarkan oleh Dato` Dr Mahfodz Muhammed, Pesuruhjaya PAS Negeri Johor.

Turut terlibat adalah Datuk Abu Bakar Bin Chik, Pengerusi Lajnah Pendidikan PAS Pusat dan Dr. Halimah Bin Mohd Ali, Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi & Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor.

Pada sebelah malamnya pula akan diadakan pidato perdana dan ceramah sempena perhimpunan guru ini.

Antara penceramahnya adalah Dr Mahfodz, Datuk Adnan Bin Ibrahim (Bekas Pengarah Pelajaran Negeri Perak) dan Cikgu Normala sendiriDukacita Kerana MB Tiada Sewaktu Serah Memo : Dato’ PJ


Oleh ibn_bacoks

NUSAJAYA – ”Dukacita tidak dapat bertemu MB untuk menyerahkan memo kerana tiada di pejabat. Dia di Segamat,” ujar Dato’ Pesuruhjaya PAS negeri Johor, Dr Mahfodz Muhammed.

Beliau berkata demikian sejurus menyerahkan memorandum rakyat berkaitan Isu Pengambilalihan QSR Dan KFCH oleh Jcorp kepada Menteri Besar Y.A.B Dato’ Abdul Ghani Othman di perkarangan pejabat Menteri Besar, Bangunan Dato’ Jaafar Muhammad, Kota Iskandar, Nusajaya, dekat sini, semalam.

Hadir sama Hj. Aminolhuda Hassan, Timbalan Pesuruhjaya, Hj. Dzulkefly Ahmad, Timbalan Pesuruhjaya, En. Hassan Karim, Timbalan Pengerusi PKR Johor, Ustaz Abdullah Hussin, Ketua Dewan Ulamak dan Sdr. Suhaizan Kaiat, Ketua Dewan Pemuda PAS negeri Johor.

Walaubagaimanapun, memorandum itu berjaya juga diserahkan oleh Dr Mahfodz bersama enam daripada kalangan pimpinan lain melalui Ketua Setiausaha Politik Menteri Besar, En. Mohd. Hafiz kira-kira jam 12.15 tengahari.

Terdahulu, sekitar jam 11.25 pagi telah berlaku perbincangan antara Ketua Dewan Pemuda Johor dengan Pegawai Keselamatan dan ini berlanjutan beberapa minit kemudian hasilnya hanya 7 individu sahaja dibenarkan masuk ke pejabat Menteri Besar.

Mtd-Benut.blogspot.com difahamkan, seramai kurang daripada 500 orang rakyat Johor hadir memenuhi perkarangan bangunan kerajaan itu sejak jam 10.00 pagi lagi sebagai tanda sokongan kepada usaha yang dilakukan ini.

Tambahan pula, sebahagian besarnya adalah terdiri daripada kalangan anak muda, nyata memberi signal kepada kerajaan UMNO-Johor bahawa kehadiran itu bakal memberi kejutan dalam pilihan raya akan datang.

Tinjauan turut mendapati, sepanduk berbunyi ‘Selamatkan KFCH dan QSR, Khazanah Rakyat Johor’, ‘Jangan Serahkan KFC dan QSR Kepada Pihak Asing’, ‘Isu Pengambilalihan QSR dan KFCH, MB Berbohong Kepada Rakyat Johor?’ antara kain rentang yang ada dan ia telah dinaikkan bersama iringan laungan takbir seusai sahaja penyerahan memorandum itu dilakukan.

Disamping itu, sekumpulan wartawan turut kelihatan dengan menjalankan tugasnya membuat liputan antaranya seperti stesen tv berbayar Astro Awani, Akhbar Sinar Harian dan Harakah.

Dalam perkembangan berkaitan, Hj. Dzulkefly Ahmad, Timbalan Pesuruhjayanya dilaporkan berkata antara tujuan penyerahan itu dilakukan adalah untuk melihat bagaimana cara Abdul Ghani menangani isu ini.

Dakwa beliau lagi bahawa akan wujud agenda politik sekiranya memorandum yang diserahkan itu diabaikan oleh orang nombor satu di dalam pejabat Menteri Besar.

”Kandungan memo, (kita nak tengok) apa respon MB. Kalau diterima, alhamdulillah. Kalau tidak diterima. Ini ada agenda politik. Disamping sebagai batu loncatan untuk dapat keuntungan dunia,” ujar beliau lagi.

Jelas beliau yang juga Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Nusajaya bahawa implikasi yang merugikan akan berlaku kepada banyak pihak ekoran dari cadangan pengambilalihan QSR Brands Bhd (QSR) dan KFC Holdings Bhd (KFCH) oleh JCorp melalui kerjasama dengan CVC Capital Partners, sebuah syarikat yang dikuasai Yahudi.

Maka tambah beliau lagi, PAS dan rakyat negeri itu telah menyerahkan memorandum bagi mendesak sekeras-kerasnya supaya Menteri Besar yang selaku Pengerusi JCorp membatalkan cadangan pengambilalihan tersebut berdasarkan lapan hujah yang telah dikemukakan.

”Berdasarkan kepada lapan hujah di atas, maka kami mendesak supaya cadangan pengambilalihan itu dibatalkan serta merta kerana ia jelas tidak menguntungkan mana-mana pihak sama ada JCorp, Kulim (M) Berhad, QSR, KFCH termasuk rakyat Johor,” tegas beliau lagi.

Sehubungan itu, beliau turut dilaporkan berkata bahawa bantahan yang dilakukan pihaknya ini tidak berakhir di situ dan ia akan diteruskan pada masa mendatang.

”Ini bukan kali terakhir. Ini akan dibuat tindakan susulan,” kata beliau sebelum mengakhiri ucapan.

Khamis, 26 Januari 2012

Misi PR tawan Johor


TIMBALAN Presiden PKR, Azmin Ali berkata, adalah tidak mustahil untuk merampas negeri Darul Takzim itu kerana yakin rakyat Johor telah mula ingin melihat wahana politik baru di negeri itu.

Sinar Harian hari ini bagaimanapun hanya melaporkan bahawa Pakatan Rakyat kini menyasarkan sebuah lagi negeri yang menjadi kubu kuat BN - Johor.

Laporan itu memetik sebagai berkata Azmin Ali yang juga Pengerusi PKR Selangor memberi keyakinan itu berdasar situasi dan perkembangan semasa yang berpihak kepada PR.

“Jika Johor berjaya dirampas, ini merupakan permulaan yang baik untuk Pakatan Rakyat (PR) menyusun langkah bagi menawan Putrajaya tetapi perkara ini tidak mungkin berlaku jika Sabah dan Sarawak tidak berada dalam genggaman,” kata beliau dalam satu wawancara bersama Sinar Harian Online.

“Dalam usaha untuk menawan Johor, kami juga akan berusaha untuk mempertahankan Selangor dan dalam masa yang sama kami akan memperluaskan pengaruh ke daerah-daerah yang telah ditakluki,” katanya.

Sementara itu, Azmin turut mengulas kenyataan terbuka Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang merupakan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor yang meminta kepimpinan BN Selangor untuk merampas Selangor dengan apa cara sekalipun.

“Jelas kenyataan itu menunjukkan Najib menggalakkan ahlinya boleh menghalalkan apa cara sekalipun termasuk rasuah, mengugut ataupun merampas demi mencapai matlamat yang ingin dicapai.

“Jika beliau (Najib) merupakan kelompok yang sederhana, beliau tidak akan mengeluarkan kenyataan seperti itu kerana boleh membimbangkan rakyat,” kata Pengerusi PKR Selangor ini.

Azmin, yang juga Ahli Parlimen Gombak menambah, Najib sebagai seorang pemimpin yang demokrat sewajarnya menghormati keputusan rakyat Selangor yang telah memilih PR sebagai peneraju baru negeri itu.

Beliau bagaimanapun tidak bimbang tentang situasi ini kerana merasakan apa yang berlaku sekadar retorik dalam politik semata-mata.

Katanya, maklum balas yang diterima oleh rakyat Selangor terhadap kepimpinan PR adalah sangat positif terutamanya kini rakyat Selangor dapat merasai hasil dari khazanah negeri itu.

Masyarakat Kampung Di Johor Sudah Bersedia Terima PAS


Oleh ibn_bacoks

PARIT SULONG – Perkembangan parti Islam itu di Johor sejak akhir-akhir ini telah menerima satu lagi lonjakan, kata Sdr. Salahuddin Ayub, Naib Presiden PAS.

Hal ini, kerana setelah memperlihatkan pemikiran orang Melayu termasuk di kampung-kampung boleh menerima hakikat bahawa PAS bukan semata-mata berkedudukan sebagai pembangkang.

Tambahan pula, pencapaian di beberapa negeri di bawah pemerintahan parti itu telah membuktikan bahawa PAS bersama Pakatan Rakyat mampu menjadi pentadbir negara yang baik.

”Kalau dulu PAS berada di kampung-kampung. Orang kata parti Tok lebai. Pakai serban.

”Calon-calon PAS sukar nak dapat apa yang disebut profesional. Yang ada bertanding adalah orang biasa,” ujarnya lagi.

Beliau berkata demikian dalam satu ceramah umum anjuran PAS Kawasan Parit Sulong sempena dengan Karnival Sambutan PAS 60 Tahun peringkat kawasan itu di Markas PAS Cawangan Parit Bisu, Semerah, Batu Pahat, dekat sini, baru-baru ini.

Hadir sama Dato’ Dr Mahfodz Muhammed, Pesuruhjaya PAS negeri Johor, Sdr. Hasni Abas, Setiausaha Gerakan Mansuhkan PPSMI.

Malah katanya lagi, dahulu masyarakat menganggap bahawa PAS tidak berupaya untuk memenangi sebarang kerusi ekoran kenyataan seorang pemimpin UMNO Johor yang memperkecil-kecilkan kemampuan parti itu.

Namun kini ujarnya, segalanya telah berubah berikutan kerusi Dun Maharani dan Sungai Abong telahpun dimenanginya.

”Bekas pemimpin UMNO Johor, saya tak mahu sebut nama. Dah meninggalpun. Dia kata PAS ini mustahil menang di Johor walaupun bertaut bumi dan langit, PAS tak akan menang di Johor. Itu dulu.

”Sekarang PAS Johor orang buka mata bukan parti pembangkang semata tapi alhamdulillah orang Melayu boleh menang di negeri pantai barat. Dulu tak mungkin PAS dapat kejayaan seperti ini,” katanya lagi.

Rabu, 25 Januari 2012

Cikgu MALA Bertekad Akan Menjuarai Isu Kebajikan


Oleh ibn_bacoks

LABIS - Pn. Normala Sudirman atau mesra dengan panggilan Cikgu Mala berazam melipat gandakan kerja untuk memartabatkan Islam setelah diamanahkan secara rasmi sebagai Penyelia di Pusat Aduan rakyat (PAR) Zon Pemanis.

Katanya lagi, dengan bebanan tugas yang semakin bertambah itu menjadikan dirinya lebih bersemangat dan beriltizam dengan memperjuangkan nasib rakyat tanpa mengira agama dan bangsa.

"Bermula 16 Januari 2012, saya telah diamanahkan menerajui Pusat Aduan Rakyat DUN Pemanis. Selaku Pengerusi Hal Ehwal Parlimen & DUN Dewan Muslimat Pas Negeri Johor,Saya akan berusaha melaksanakan tugas yang diamanahkan sebaik mungkin dan beriltizam akan berusaha menjuarai isu kebajikan mereka yang masih belum terbela bersama skuad Pusat Aduan Rakyat DUN Pemanis.Insya- Allah," ujarnya dalam satu kenyataan.

Ketika ditanya berkenaan kedudukan Dun Tenang setelah beralih tugas ke Dun Pemanis, beliau yang juga bekas calon PAS di Dun itu dilaporkan berkata bahawa tugas memantau perjalanan di setiap Dun sememangnya sudah menjadi tugasnya lebih-lebih lagi kini diamanah sebagai Pengerusi Hal Ehwal Parlimen dan DUn Dewan Muslimat, maka dalam hal ini tidak timbul soal pengabaian kepada kedudukannya di Dun Tenang.

Sebaliknya tambah beliau lagi, tumpuan kepada gerak kerja perlu wujud selain berusaha mendapatkan keredhaan Allah SWT dan mengharap segala urusan yang dilakukan akan dipermudahkan Allah s.w.t

"DUN Pemanis perlu dibantu dan Dun Tenang tidak di lupa.Tanggungjawab di peringkat negeri selaku Pengerusi Hal Ehwal Parlimen dan DUN Dewan Muslimat Negeri Johor perlu membantu semua. Lebih - lebih lagi diberi amanah selaku Naib Ketua Muslimat Negeri Johor. Yang penting, terus berjuang untuk mencari redha Allah. Syukran," terangnya lagi.

Dalam perkembangan berkaitan, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) bagi Kawasan Maharani, Y.B Dr. Mohammad Taslim dalam kenyataannya memberi perangsang supaya menjadikan Dun Pemanis sebagai tapat perjuangan bagi menggegarkan UMNO-Barisan Nasional.

Katanya lagi, berkat kesabaran dan ketabahan yang dilalui oleh Cikgu Mala nyata kelayakan menerajui gerak gempur pilihan raya harus dimiliki oleh bekas guru tersebut.

"Pengalaman lalu memberi keTENANGan. Ujian, badai, banjir besar dah dilalui dengan jayanya. Tahniah Cikgu Mala.

"Sekarang masa untuk mengecap keMANISan iman dan Islam. Sudah selayaknya anda menerajui PEMANIS dengan TENANG. Akan adakah Dataran Cikgu Mala di Pemanis sebagai tapak perjuangan menggegar BeeEnd(Barisan Nasional)? Salam perjuangan :-) ALLAHUAKBAR !," ujar beliau dalam laman sosial facebooknya.

Selasa, 24 Januari 2012

Tindakan Halang Guna Gelanggang Futsal Diselar


Oleh ibn_bacoks

PARIT SULONG – PAS Kawasan Parit Sulong menyelar tindakan salah seorang Ketua Kampung di Parlimen itu yang tidak membenarkan penggunaan gelanggang Futsal bagi membolehkan penganjuran Sukan Futsal itu dianjurkan.

Menurut Yang Dipertuanya, Tn. Hj. Hairuddin Abd. Rahim mempersoalkan tindakan tersebut yang nyata gagal membezakan kemudahan awam itu telah disediakan oleh kerajaan atau ia milik UMNO.

”Ada Sukan Futsal dari sabtu lepas di Parit Kuda Barat. Walaupun ada halangan daripada UMNO untuk guna padang Futsal. UMNO kata itu milik mereka. Padahal ia milik kerajaan.

”Peringkat awalnya, Ketua kampung tak bagi (benarkan). Bila kita mohon kepada Pegawai Daerah dia bagi,” ujarnya lagi.

Beliau berkata demikian sewaktu menyampaikan ucapan pada majlis perasmian Sambutan Karnival PAS 60 Tahun peringkat PAS Kawasan Parit Sulong, di perkarangan Markas PAS Cawangan Parit Bisu, Parit Semerah, Batu Pahat, dekat sini, semalam.

Hadir sama, Ustaz Ahmad Rosdi, Setiausaha PAS Kawasan Parit Sulong, Sdr. Zamzuri, Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Parit Sulong.

Terdahulu beliau turut menyampaikan hadiah kepada para pemenang dalam pertandingan Sukan Futsal bagi merebut Piala YDP apabila pasukan Peserai A dinobatkan sebagai juaranya.

Pertandingan yang melibatkan 14 pasukan itu terdiri daripada pasukan seperti Sungai Balang A yang muncul sebagai naib juara. Kemudian diikuti Rimba laut tempat ketiga. Manakala pasukan Makmur FC hanya mampu meraih tempat ke empat.

Difahamkan, Sambutan Karnival itu telah dilaksanakan selama tiga hari dua malam dengan menampilkan pelbagai acara seperti di hari pertamanya, Konsert Suara Anak Muda, pertandingan muslimat, acara PASTI, pertandingan Karaoke, persembahan Alternatif Band Club (ABC), Sukan Rakyat, Rawatan Perubatan Percuma, Pertandingan Tea tarik dan Menebar roti canai.

Manakala pada hari berikutnya, Himpunan KERABAT, Pelancaran We Care, Anugerah Tokoh telah diadakan dan kemuncaknya pula diadakan Ceramah Perdana daripada Naib Presiden PAS, Sdr. Salahuddin Ayub, Pesuruhjaya PAS Johor, Dato’ Dr Mahfodz Muhammed, Sdr. Hasni Abas, Setiausaha Gerakan Mansuh PPSMI.

Program turut diserikan dengan kebanjiran gerai pameran dan jualan bagi menarik perhatian pengunjung.

Isnin, 23 Januari 2012

Santuni Kaum Tionghua, Lambang keharmoniaan Masyarakat Majmuk : Cikgu MALA


LABIS – Bekas Calon PAS bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kawasan Tenang menjelaskan bahawa suasana semangat muhibbah antara kaum di Malaysia jelas menyerlahkan lambang keharmonian masyarakat majmuk di Malaysia apabila pihaknya menyantuni Kaum Tionghua dengan memberikan buah limau, Kad Tahun Baru Cina dan Risalah Buku Jingga di Pekan itu, dekat sini, baru-baru ini.
Katanya lagi Edaran kad Tahun Baru Cina pada 17 Januari lalu turut disertai bersama Pn. Natrah Ismail, Ketua Wanita Keadilan Johor telah mendapat Respon yang baik daripada masyarakat Cina.
Beliau turut menyatakan penghargaan kepada mereka yang terlibat diatas kesungguhan yang dipamerkan itu memberi makna bahawa PAS tetap meraikan dan mengiktiraf masyarakat Tionghua sebagai sebahagian daripada kelompok rakyat yang mendiami bumi Malaysia ini.
“Keluhuran budi menambat hati, kesungguhan berbakti amat dihargai. Syukran kepada sebahagian Muslimat Pas Kawasan Sekijang yang membuat persiapan menyantuni Kaum Tionghua sempena Tahun baru Cina.
“Masyarakat Tionghua di Malaysia merupakan kelompok kedua terbesar di negara ini dan memberi kesan terhadap politik dan sosial negara. Ubah Sekarang! Selamatkan Malaysia! Tulisan Cina yang berbunyi ” HUAN” yang bermaksud UBAH,” ujarnya lagi.
Beliau dilaporkan berkata menerusi laman sosial facebooknya hari ini, bersempena dengan Tahun Baru Cina yang akan disambut oleh masyarakat Tionghua di Malaysia dan di seluruh dunia minggu ini, mengharapkan hubungan kekeluargaan dapat dieratkan dari masa ke masa bagi menjamin keharmonian bersama.
“Pusat Aduan Rakyat DUN Pemanis ingin mengucapkan selamat menyambut hari kegembiraan tersebut. Perayaan yang turut melibatkan majlis makan besar dalam keluarga besar merupakan satu nilai positif yang juga turut disanjung ajaran Islam.
“Islam juga menggalakkan hubungan kekeluargaan dipereratkan, malah jika sudah memeluk Islam sekalipun, hubungan kekeluargaan tidak pernah putus khususnya dengan kedua ibu bapa mereka.”
terang beliau lagi yang juga merupakan Pengerusi Hal Ehwal Parlimen dan DUN Dewan Muslimat Pas Negeri Johor.

Tahun Baru Cina : Kukuhkan Kerjasama Dalam Pakatan Rakyat


Oleh ibn_bacoks

PONTIAN - Pendokong Pakatan Rakyat (PR) disaran supaya mengukuhkan kerjasama politik bagi mengorak langkah menumbangkan UMNO-Barisan Nasional dalam pilihan raya akan datang.

Perkara ini ditegaskan oleh Ustaz Mohd. Faizul Hakim Ahmad, Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan (DPPK) Pontian dengan menyetujui kenyataan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang semalam bahawa PAS akan sentiasa menghormati dan mengiktiraf kehadiran dan peranan masyarakat Tionghoa di Malaysia dalam membentuk sebuah kerajaan yang lebih adil dan makmur.

"Saya bersetuju dengan kenyataan Tuan Guru semalam iaitu sifat bersefahaman dan saling menghormati ini akan terus diperkasakan," ujar beliau ketika diminta mengulas tentang perayaan Tahun Baru Cina.

Menurutnya, peranan diplomasi amat penting jika melibatkan isu sensitif antara komponen PR. Justeru itu katanya ia haruslah diselesaikan di meja rundingan bukan dengan mengeluarkan kenyataan di media massa milik UMNO-BN.

Beliau menegaskan perkara ini dengan merujuk kepada sirah Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW bagaimana sikap bijaksana baginda dalam melakukan perundingan dengan wakil-wakil daripada negara bukan Islam.

"Baginda melayan diplomat asing dengan layanan baik dan istimewa. Disebabkan layanan yang baik, musuh-musuh Islam tidak berasa bimbang untuk menghantar wakil mereka berunding dengan baginda.

"Malah ada diantara utusan dan yakin tersebut yang terus memeluk Islam seperti yang terjadi kepada Abu Ra`fi, seorang wakil Quraisy. Dia menyatakan keIslamannya dan enggan pulang ke Mekah. Baginda bersabda `Kamu adalah seorang utusan. Kamu mesti pulang. Sekiranya kamu masih kekal dan yakin seperti sekarang, kamu sentiasa mempunyai kebebasan untuk pulang sebagaimana orang-orang Islam yang lain," terangnya lagi.

Beliau menambah lagi dengan katanya politik perkauman pihak pemerintah yang diamalkan ternyata menyumbang ketidak selesaan kepada kaum bukan Melayu.

Bahkan ujarnya, semangat perkauman itu nyata memberi kesan negatif kepada agama Islam kerana ia tidak menjadikan kepentingan penyatuan membimbing manusia kepada mentauhidkan Allah SWT.

"Ia adalah bentuk penyatuan yang membawa penyesalan para pengamalnya di akhirat kelak," tegas beliau lagi.

Sinar Harian 21 January 2012 lalu melaporkan kenyataan Presiden PAS mendakwa pemerintahan negara selama puluhan tahun ini masih belum mampu mewujudkan perpaduan nasional yang mantap.


Ahad, 22 Januari 2012

PKR: Umum kadar caj tol EDL segeraJOHOR BAHRU – PKR mendesak kenyataan rasmi dibuat kerajaan mengenai kadar tol Lebuhraya Penyuraian Timur Johor Bahru (EDL), pada kadar segera.

Pengerusi PKR Negeri, Datuk Chua Jui Meng berkata, biarpun belum ada pengumuman rasmi mengenai kadar caj yang akan dikenakan bagi projek lebuh raya sepanjang 8.1 kilometer (km) yang dibangunkan pemilik konsesi, Malaysian Resources Corporation Berhad (MRCB),
namun cadangan harga yang dikemukakan ialah RM9.10 sehala.

“Kadar yang dicadangkan ini tidak relevan, kami menentang sekeras-kerasnya tindakan ini yang dianggap paling tidak adil. Kalau ini dilakukan dengan kadar begitu tinggi dan orang tidak gunakan EDL turut kena bayar apabila memasuki Kompleks Kastam, Imigresen dan
Kuarantin (KIK) Bangunan Sultan Iskandar, kami akan protes.

“PKR akan menentang kerana menganggap kenapa hendak menguntungkan satu syarikat dan membebankan rakyat Johor, pengguna dan pelancong ke sini. Ini perkara yang berat dan serius bagi rakyat jelata,” katanya pada sidang media di Kelab Media Cina Selatan, dekat sini, semalam.

EDL dibina dengan kos RM977 juta sepanjang 8.1 km dari KIK bersambung ke Lebuhraya Utara-Selatan (Plus) melalui susur keluar Pandan.

Pembinaannya bermula Februari 2008 dan dijangka beroperasi pada Februari 2012.

Web http://www.sinarharian.com.my

KAGUM Dengan Pandangan Sendiri Antara VIRUS Dalam Gerakan Islam


Oleh ibn_bacoks

PONTIAN – Para pendokong gerakan Islam PAS dinasihatkan supaya membuangkan segala sifat mengutamakan dirinya, kerana mungkin peranannya hanya pada separuh perjalanan sahaja bilamana orang lain pula yang akan menyambung peranannya itu.

Perkara ini ditegaskan oleh Ustaz Muhammad Nazar, Naib Ketua Dewan Pemuda PAS (DPPK) Pontian dengan katanya sekiranya ia ingin membina pandangannya bersendirian sudah pasti ia tidak akan berjaya dan tidak berkemampuan untuk berbuat demikian serta pembinaan itupun tidak akan sempurna.

Menurutnya di antara penyakit-penyakit yang mengganggui perjalanan amal jama’ie ialah sifat bakhil yang amat dituruti, hawa nafsu yang mengutamakan dan berbangga dengan pemikiran sendiri.

“Bilamana seseorang manusia mematuhi hawa nafsunya dan melayan sifat bakhilnya, mengutamakan dunia serta ‘ujub (kagum) dengan pemikirannya, manusia itu tidak mungkin dapat hidup dengan jamaah,” ujarnya lagi.

Beliau berkata dengan memetik pandangan daripada ulamak terkemuka Said Hawwa R.A bahawa penyakit yang dinyatakan itu boleh diubati seperti sifat bakhil ialah dengan amalan bersedekah.

Manakala Hawa nafsu yang dituruti pula perlu diubati dengan membiasakan diri seseorang itu untuk selalu bercanggahan dan menentang kehendak hawa
nafsunya serta menuntun jiwanya untuk kembali ke jalan Allah SWT.

Malah bila seseorang itu berasa pandangannya lebih hebat daripada pandangan ahli Syura maka ia harus diubati pada diri pengidapnya sendiri iaitu memuhasabah bahawa Allah SWT adalah Maha Hebat dari segala-galanya.

“Kembali ke arah diri, betapa lemahnya, betapa lemahnya ía. Di samping itu ia hendaklah melihat betapa berkatnya pandangan syurã yang matang, saf yang matang dan kepimpinan yang matang; bertolak dari keinsafan ini ia akan terasa betapa lemahnya pemikiran bersendirian.

“Faktor yang paling penting di dalam usaha pengubatan penyakit ini ialah membiasakan diri dengan syura,” jelasnya lagi ketika dihubungi semalam.

Beliau bagaimanapun bersetuju dengan pandangan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Mursyidul Am PAS yang berharap isu Dr. Hasan Ali dapat diselesaikan dengan cara syura pada 8 januari lepas.

Semalam akhbar Sinar Harian melaporkan Mursyidul Am Pas itu berharap tindakan yang diambil terhadap bekas Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hasan Ali akan menyelesaikan konflik dalaman parti itu selama ini.

Dr Hasan dipecat dari keahlian Pas pada 8 Januari lalu kerana mengeluarkan kenyataan yang merugikan Pas dan sehingga kini mengeluarkan pelbagai kritikan terhadap kepimpinan parti itu.

Sabtu, 21 Januari 2012

UMNO Bagaikan Rumah Usang Yang Ingin Roboh – Pak Ungku


Oleh ibn_bacoks

PONTIAN – ”Dia (UMNO) dianggap rumah usang yang tak boleh dibaiki. Nak usik sana sini akan roboh. Kata Prof Dr Ungku Mohd Noor Ungku Mahmood, Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Pulai Sebatang, Parlimen Pontian.

Hal ini, kerana katanya parti itu kini bergelumang dengan salah laku penyelewengan kuasa sehingga menimbulkan kebencian kepada rakyat.

”Apa yang buat orang marah ialah penyelewengan yang dia buat, rakus, rompak duit, rasuah.

”Ini yang dilihat selepas pilihan raya ke-12. UMNO kalau tak ubah trend ini dia akan musnah. Peringkat awal dia nak ubah tapi tak boleh,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Disamping itu dakwanya lagi, UMNO telah menggunakan isu perkauman dengan harapan mampu meraih semula sokongan.

Sebaliknya katanya lagi, sentimen yang digunakan itu jelas memberi petanda bahawa rakyat khususnya kaum Cina menjauhi mereka.

”1Malaysia dibuat untuk imbangi sokongan orang Cina tapi rupanya meleset. Bantahan pengundi Cina terus melonjak.

”Tadi kawan Cina saya di Taman Universiti, di Skudai kata, memang ada gelombang pada orang Cina muda kecuali pekebun-pekebun sayur (dalam kampung).

”Sebab itu tiba-tiba isu Melayu keluar nak pujuk Cina tak boleh. Peratus sokong Pakatan Rakyat (PR) lebih meningkat. Main isu Melayu, kalau PR perintah raja Melayu-Islam hilang. Melayu berbalah habislah negeri ini.

”Memang ditanamkan kepada orang Melayu. (namun)
Seperti hari Kemerdekaan tak ada orang yang gantung bendera di rumah sebab siapa yang gantung dia orang UMNO. Merdeka UMNO. Orang dah salah tafsir. Ini kebencian orang pada UMNO.

”Dia berhujah. Sama saja Islam-Melayu? Kita lihat isu UMNO, tapi orang tak tengok,” terang beliau lagi.

Beliau yang juga mantan Bendahari Badan Perhubungan PAS Negeri Johor itu yakin bahawa UMNO akan membubarkan Parlimen setelah memperlihatkan strategi yang disusun dengan pelbagai cara itu benar-benar berpihak kepada mereka.

”Dia memang yang lepas-lepas macam itu.
Pelbagai cara dia akan buat contoh di Lembah Pantai, pengundi bertambah dia yakin tempat ini dia menang, dia bubar,” tambahnya lagi.

Khamis, 19 Januari 2012

Tahalluf Siasi, Gerakan Islam Dunia Ambil Contoh Daripada PAS


Oleh ibn_bacoks

BATU PAHAT – Timbalan Presiden PAS, Hj. Mohammad Sabu berkata gerakan Islam tersohor dunia seperti Ikhwanul Muslimin telah mengambil pendekatan kerjasama politik daripada PAS bagi diamalkan di negara mereka.

Hasil daripada pengamalan itu katanya mempamerkan satu kejayaan yang memberangsangkan dan ini memberi gambaran bahawa tahalluf siasi itu diharuskan oleh syarak.

”Tahalluf (kerjasama politik), rupanya ia berlaku di seluruh dunia. Lubnan bertahalluf termasuk dengan kristian dan Hizbullah.

”Calon Ikhwanul Muslimin ada calon kristian. Inilah penerokaan para ulamak dalam nak tukar regim zalim UMNO Mesir.

”Kalau tidak bergabung termasuk koptik, Ikhwanul Muslimin (mungkin) tak boleh berjaya besar.

”Jangan ada orang Islam terkejut kalau ada orang bukan Islam calon PAS sebab tahalluf dibuat gerakan Islam seluruh dunia bahkan kita mendahului,” katanya lagi.

Menurut beliau, pada era 90an kerjasama politik telah turut dilakukan dengan parti Semangat 46. Hal ini berlaku kerana mendapati untuk tempoh tersebut, jalinan kerjasama dengan DAP diakui amat susah.

”Melayu takut dengan DAP. Tengok muka pemimpin DAP takut. (termakan dakwaan) DAP anti Melayu.

”Melayu tidak boleh terima begitu juga dengan Cina. Kena potong awang liku.

”Keadaan ini berlangsung bertahun-tahun. Yang bekerjasama ialah BN. Menanglah (BN) dalam pilihan raya,” katanya lagi.

Namun ujarnya lagi, menjelang tahun 1999, PAS telah menongkah arus apabila mengambil tindakan nekad iaitu berkawan dengan DAP  dan penerokaan itu sekali lagi memperlihatkan kedua-dua parti ada titik persamaan meskipun mempunyai dasar yang berlainan.

”Kini kita teroka. Bincang tahu ada beza DAP-PAS ada dasarnya. Kita dapati ada perbezaan sikit tapi persamaannya banyak.

”(iaitu) Menentang kezaliman, ISA, Akta cetak. Semua Pakatan Rakyat tak suka. Rasuah. Oleh itu banyak perkara persamaan. Kita telah buat persefahaman yang diterima bersama.

”Yang terdapat dalam perlembagaan. Islam agama persekutuan. Raja Melayu. Hak istimewa orang Melayu. Bahasa Melayu bahasa kebangsaan. Semua terima. (dan boleh) Bekerjasama,” katanya lagi.

Justeru itu jelas beliau lagi, kejayaan telahpun diperolehi bagi membolehkan Pakatan Rakyat menubuhkan kerajaan di beberapa buah negeri hasil daripada kerjasama yang diadakan.

”2008 pilihan raya dapat selesaikan masalah bertanding satu lawan satu. 5 negeri dapat,” ujar beliau lagi.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapannya pada satu majlis ceramah yang dianjurkan PAS Kawasan Sri Gading baru-baru ini.

Rabu, 18 Januari 2012

PAS Pontian Ada Skuad Perubatan AlternatifOleh ibn_bacoks

PONTIAN – PAS Kawasan Pontian telah menubuhkan Skuad Perubatan Alternatif dan berjaya mengadakan khidmat itu di sekitar daerah Pontian.

Menurut Naib Ketua Pemudanya, Ustaz Muhammad Nazar, program yang diadakan itu berjaya dianjurkan dengan kebanyakan pengunjungnya adalah terdiri daripada warga emas, golongan wanita dan sebagainya.

”Program itu dijayakan oleh beberapa orang doktor Homeopathy, Pengamal Perubatan Islam As-syifa’ dan Pengamal Urutan Refleksiologi.

”Disamping itu, program ini turut memberi khidmat nasihat dan pemeriksaan kesihatan terutamanya bagi pengidap penyakit kronik,” jelas beliau lagi.

Katanya lagi, program itu juga akan diteruskan setiap minggu sebagai tanda prihatin dan bagi menyampaikan sumbangan kebajikan kepada penduduk di Parlimen Pontian.

Tambahnya lagi, ada dikalangan pesakit yang ditemui menyatakan penghargaan kepada PAS Pontian atas usaha murni itu dengan mengadakan rawatan perubatan secara percuma sebagai alternatif dari yang sedia ada.

”Minggu lepas kami berada di kampung Parit Sikom. Alhamudillah sambutan memberangsangkan dan ada yang menyatakan khidmat ini ada sedikit kelainan dengan tempat lain.

”Inilah antara sumbangan yang dapat kami berikan kepada masyarakat dan terima kasih kepada semua yang terlibat dalam menjayakan program ini,” ujar beliau lagi.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada program Rawatan Perubatan Alternatif secara percuma di Taman Saujana, Jalan Parit semerah, Pontian, dekat sini, baru-baru ini.

Program ini juga telah melibatkan tiga sayap utamanya iaitu Dewan Pemuda, Dewan Muslimat dan Nisa’ Kawasan Pontian.

Kira-kira 50 orang pengunjung telah berpeluang mendapatkan rawatan dan pemeriksaan kesihatan secara percuma itu.

Hadir sama, Dr. Mumazaini Misri, Timbalan Yang Dipertua, Prof Dr Ungku Mohd Noor Ungku Mahmood, Penyelia Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Pulai Sebatang.

Selasa, 17 Januari 2012

Hanyut Dengan Dunia, Manusia Jadi Alpa : Bob LokmanOleh ibn_bacoks

DI KAMPUNG saya, tahun 1971-1975 tak pernah berlaku kecurian satu helai kainpun yang berada  di ampaian. Satu hari satu kampung heboh. Hilang kain yang biasa, heboh satu kampung. Tanya kain apa yang hilang- seluar levis. Jean kain tebal. Harga RM167. Patutlah hilang sebab RM167. Orang yang curi tak ada kerja tapi nak pakai jean. Jalan singkat, curi walaupun belum kering.

Kita dibesarkan dengan kehendak jiwa.

Dulu tahun 60 an, kita buang air. Janji boleh duduk. Sekarang buat gali lubang, tandas curah. Hari ini benda berubah.

Hari ini kehendak manusia tempat itu bernilai RM250.000 bilik air eksklusif. Manusia nak jadi semakin mahal. Kalau seperti pencuri jean tapi tak mampu lalu dia cari kehendak dia. Dia terpaksa …  Masa untuk kerja kuat. Kedua, fikir untuk tipu untuk dapat untung. Sama dengan saya.

Pagi pukul 4.00 dah bangun. 5.40 azan tak berapa dengar … Tak boleh bangun. Kerana diri dah biasa dengan kehendak nafsu susah bangun solat.

Dalam perbuatan itu, bab tauhid riddah. Perbuatan murtad kerana pentingkan benda lain daripada Allah kerana negara kita perlu rakyat yang punya pendapatan hebat seperti negara luar.

Untuk jadikan rakyat sama dengan negara maju, rakyat harus kuat bekerja untuk hadapi 2020. Itu kata-kata (menyebabkan) saya jadi bersemangat cari duit.

Sedutan Ucapan Bob Lokman, Selebriti terkenal dalam ceramahnya di Parit Raja baru-baru ini.

Isnin, 16 Januari 2012

Pejuang Islam Malaysia Sama Nilai Pahalanya Dengan Di Palestin


Oleh ibn_bacoks

PONTIAN – Para ahli gerakan Islam PAS yang berjuang untuk memartabatkan Islam di dalam negara ini dianggap sama nilainya dengan mujahidin di Palestin. Kata Ustaz Atan Gombang, Pengelola Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Benut.

”Kita bagi bantuan (Aktiviti kebajikan). Itu berjuang sesuaikan dengan waqie (suasana) di Malaysia (pendekatan aman). Ia sama (nilai) dengan darah (mati syahid) seperti di Palestin.

”Kita terjemahkan atas kemampuan yang kita miliki,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Beliau yang juga Yang Dipertua PAS Kawasan Simpang Renggam berkata, Allah SWT tidak akan menzalimi hambaNya dengan pelbagai bebanan tugas kerana mengetahui tahap kemampuan yang dimilikinya.

Justeru, adalah disarankan supaya penyenaraian tugas perlu dilakukan sehingga kepada menunjukkan tingkah laku yang baik juga merupakan jihad dalam Islam.

”Ini (budi pekerti mulia) paling asas. Berorganisasi politik untuk memudahkan kerja.

”Semua gerak kerja tidur, makan contohnya adalah jihad dan akan mendapat pulangan pahala daripada Allah.

”Paling simple hantar bantuan. Paling penting, rekodkan secara terperinci, adakah pengundi atau tidak.

”Allah lihat kerja itu akan beri pulangan. Para malaikat akan bersama memberi kemenangan. Kita beri satu, Allah balas beribu,” terang beliau lagi.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapannya di program kuliah maghrib di Dun Benut, dekat sini, baru-baru ini.

Ahad, 15 Januari 2012

Pembangunan Hebat, Tapi Membebankan Rakyat


Oleh ibn_bacoks

BATU PAHAT – Kerajaan UMNO-Barisan Nasional (BN)  diselar kerana kurang prihatin terhadap nasib rakyat dengan menyogok pelbagai alasan bagi membenarkan sesuatu pembangunan yang ingin dilakukan.

Menurut Hj. Aminulhuda Hasan, Timbalan Pesuruhjaya PAS negeri Johor bahawa banyak kejayaan yang bersifat pembangunan telahpun dilakukan namun yang menjadi persoalannya ialah mampukah rakyat memiliki dan menikmatinya?

”Pembangunan di Johor. Kota Iskandar memang hebat. Tapi siapa yang dapat? Kalau rumah berkembar satu tingkat harganya RM5000 lebih. (itu) setingkat !

”Banglo pula sejuta lebih. Siapa yang mampu beli? Bukan nak menghina.

”Berapa ramai orang di JB (Johor Bahru) dihalau. Rumah setinggan banyak yang musnah (dirobohkan) ditolak, musnah orang Melayu yang sudah duduk berpuluh tahun.

”(Kerajaan) Pusat, dia kata hebat pengurusan ekonomi. Singapura, satu dollar sekarang sama dengan RM2.40. Ada orang kata, baguslah. Duit kita kecil sebab orang Singapura boleh beli barang kita! Perhabis (kesudahannya) kita tidak bertanah!

”Inilah kejayaan Barisan Nasional. Dulu duit sama nilai tapi sekarang?” soal beliau lagi.

Sementara itu, beliau turut mengecam pendirian pemimpin UMNO yang selama ini memburuk-burukkan segala pembaharuan yang telah dilakukan kerajaan negeri Pakatan Rakyat.

Sebaliknya dakwa beliau lagi setelah melihat keberkesanan sesuatu dasar itu dilaksanakan maka mereka pula mencedoknya lalu diamalkan di peringkat Pusat.

”Yang kita nak ialah buang pemimpin UMNO bukan kakitangan kerajaan. Contoh kebaikan kerajaan Pakatan Rakyat.

”Kelantan. Awal pemerintahan iaitu tahun pertama pada 90 an. Sebelum itu apa? Waktu itu, perpecahan UMNO. Ada Team A dan B. (UMNO) suka berpecah, bukan PAS.

”Tok Guru (Hj. Nik Abdul Aziz Nikmat) buat, kakitangan diberi cuti bersalin wanita daripada 42 hari kepada 60 hari. Bila tukar, kerajaan Pusat kata tak produktif. Mana kerajaan negeri (boleh buat sebab) tak ada duit. Siapa tiru siapa? BN tiru tak?

”Cuti 5 hari. Sebelum itu 5 hari setengah kena kerja. 5 hari kerja (adalah amalan) negara maju. 2 hari untuk rehat. Pusat (BN) kata, macam kutuk. Hari ini, berapa (hari) kerja? Siapa tiru siapa?

”Kerajaan PR banyak benda baik untuk rakyat. Itu baru perintah negeri.

”Kelantan tidak kaya. Ada program Kifalah. RM2500 untuk waris si mati. Itu yang dikatakan miskin. Kerajaan Johor yang kaya bagi apa?” soal beliau lagi bernada sinikal.

Beliau berkata demikian sewaktu menyampaikan ucapannya pada majlis ceramah umum di perkarangan Markas PAS Tongkang Pechah, Batu Pahat, dekat sini, baru-baru ini.

Sabtu, 14 Januari 2012

Berasa PANAS Kerana Tidak Sebulu Dengan Dasar


Oleh ibn_bacoks

PONTIAN – Mereka yang mempunyai fikrah dan pendirian tersendiri yang tidak selari dengan dasar parti akan berada dalam zon ‘panas’ dan tidak selesa menyebabkan tindakan yang tidak sepatutnya dilakukan akan berlaku.

Perkara ini ditegaskan oleh Prof. Dr Ungku Mohd Noor Ungku Mahmood, mantan Bendahari Badan Perhubungan PAS negeri Johor dengan katanya golongan seperti ini harus menilai diri bahawa kedudukan dan kebijaksanaan yang dimiliki hanyalah anugerah Allah untuk menguji kalangan hambaNya.

”Proses seperti ini tak boleh lama dalam PAS kerana panas kerana tak ikut arus pemikiran perdana. (golongan ini) ia tak boleh pergi yang ikut fikrah sendiri.

”Ini ujian kita bila masuk PAS. Allah uji dengan lebih tinggi ilmu kena lebih tawaduk. Bila ilmu tinggi dan rasa diri tak polular maka ada rasa lain. Rasa kemegahan itu ialah tempat syaitan,” tegas beliau lagi.

Beliau yang juga Penyelia Pusat Aduan Rakyat (Zon) Pulai Sebatang melihat golongan ulamak dalam  PAS telah memainkan peranan besar sehingga gerakan Islam itu digeruni pihak lawan.

Justeru katanya lagi dengan disiplin mahupun tarbiyyah juga adalah asas kepada sebuah kejayaan yang diidam-idamkan.

”Usrah dan peranan ustaz sangat besar yang boleh menyebabkan PAS itu kukuh walaupun ada yang lari. Kita bukan semata-mata berjuang dalam politik.

”Tarbiyah berterusan dan pertingkatkan kerohanian. Inilah yang menjadikan asas kemenangan kita.

”Kena tingkatkan kerohanian. Kita ingat, kita dah terkecuali. Inilah peranan yang perlu dibuat,” terang beliau lagi.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapannya pada Taklimat Gerak kerja Pilihan Raya di Markas Unit Peti Undi (UPU) Sanglang, Dun Benut, di sini, baru-baru ini.

Jumaat, 13 Januari 2012

JOHOR Terkebelakang Berbanding Negeri Dibawah PR : Teo


Oleh ibn_bacoks

BATU PAHAT – Pengerusi DAP Cawangan Taman Soga Batu Pahat, En. Teo Cheng Teck mempersoalkan kemampun UMNO-Barisan Nasional (BN) mentadbir negeri Johor yang dakwanya sedikit kebelakang berbanding dengan di negeri Pakatan Rakyat (PR).

”Selangor ada air percuma. Apa pula dengan Johor? Kita kaya sumber alam tapi apa yang dibagi? Air di Johor mahal. Dengan Penang 3 kali ganda,” ujarnya lagi.

Katanya, walaupun pemerintahan PR baru meniti ke usia empat tahun namun pencapaianmya cukup memberangsangkan.

Malah menurutnya, apa yang membanggakan banyak bantuan yang disalurkan kepada rakyat nyata jauh lebih baik daripada apa yang diberi oleh kerajaan Barisan Nasional.

”Walaupun 4 tahun perintah, Penang contohnya Kerajaan Pakatan Rakyat DAP, kita bagi bantuan kepada orang tua RM200. Beri RM1000 kepada orang yang berpendapatan kurang RM4000 Sebulan.

”Macam-macam bantuan untuk orang susah. Jadi ini bukti walaupun empat tahun (perintah) kita mampu urus wang negeri Penang,” terangnya lagi.

Sehubungan itu, beliau menambah dengan melahirkan keyakinan bahawa mood rakyat kini berpihak kepada PR hasil kerjasama politik yang dijalinkan selama ini.

”Yakin dengan kerjasama Pakatan Rakyat. Kerjasama yang baik kita boleh dapat sokongan bukan Cina, Melayu dan India.

”Kita sudah tunjukkan permerintahan (yang baik). PR berkebolehan memerintah,” tegas beliau lagi.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapannya pada majlis ceramah umum di perkarangan Markas PAS Tongkang Pechah, Dun Parit Yaani, Parlimen Sri Gading, Batu Bahat, di sini, baru-baru ini.

Khamis, 12 Januari 2012

Markas Dibina, Petanda Sokongan Meningkat


Oleh ibn_bacoks

PONTIAN – Mungkin UMNO-Barisan Nasional Bahagian Pontian semakin ‘panas’ ekoran percambahan cawangan dan Markas PAS yang begitu memberangsangkan sejak akhir-akhir ini.

Hal ini membuktikan bahawa sokongan rakyat kepada Pakatan Rakyat semakin menjadi-jadi dan peningkatan itu ternyata mampu membantu menaikkan imej pembangkang di negeri Johor.

Perkara ini turut diakui oleh Sdr. Zainuzabha Baharom, Setiausaha Majlis Tindakan Dun (MTD) Benut dengan katanya banyak program berupa penerangan yang dirangka telah mendapat sambutan dan masyarakat sedar bahawa BN sudah tiada taringnya lagi untuk dinobatkan sebagai juara rakyat.

Sebaliknya, beliau mendakwa istilah juara rakyat itu hanyalah sandiwara bagi menutup segala lompang-lompang kesalahan dengan harapan rakyat masih menyokong mereka.

”Mereka (UMNO) dakwa merekalah ‘juara rakyat’. Sebelum ini kehadiran lebih 8000 orang dalam majlis bersama YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin tahun lepas memberi gambaran bahawa rakyat masih menyokong mereka.

”Sedangkan yang hadir itu adalah seperti pelajar sekolah yang tak boleh mengundi lagi dan orang-orang kampung yang disediakan bas sebagai pengangkutan ke program mereka. Seolah-olah ini tidak berbaloi dengan perbelanjaan yang dilaburkan. Sudah tak praktikal,” ujarnya lagi.

Sedangkan katanya, program penerangan anjuran PAS dilihat sentiasa menepati citarasa dan sasaran apabila lapisan rakyat hadir tanpa disogok dengan wang ringgit.

”Ceramah yang kita anjurkan tidaklah sampai RM1000. Tapi yang hadir alhamdulillah. Sebab rakyat dah sedar,,” ujarnya lagi.

Beliau berkata demikian sewaktu ditemui Mtd-Benut.blogspot.com pada Majlis Pecah Tanah bagi Pembinaan Markas PAS Cawangan Parit Tengah Benut, dekat sini, baru-baru ini.

Pada majlis yang sama, Hj. Raden Sarobo Pono, Yang Dipertua PAS Kawasan Pontian telah diberi penghormatan menyempurnakan upacara majlis tersebut.

Rabu, 11 Januari 2012

Malaysia Negara Yang PELIK Kalau BN Tidak Boleh Tumbang – MAT SABU


Oleh ibn_bacoks

BATU PAHAT – Tn. Hj. Mohammad Sabu, Timbalan Presiden PAS menyifatkan bahawa rakyat negara ini adalah antara masyarakat yang pelik di dunia ini jika UMNO-Barisan Nasional (BN) tidak berjaya ditumbangkan dalam Pilihan raya akan datang.

Hal ini, kerana katanya proses perubahan dan peralihan kuasa pada zaman ini sedang berjalan di seluruh dunia sehingga regim yang dahulu dianggap zalim telah kecundang akibat desakan rakyat.

”Di Malaysia, PAS boleh menang ke? Kalau tak menang, (masyarakat Malaysia) manusia paling pelik di dunia. (sebab) regim yang zalim(pun) boleh tumbang,” katanya bernada sinikal.

Katanya lagi, di Timur tengah sebelum ini nyata telah mengamalkan pemerintahan bercorak kuku besi. Manakala kemenangan pula dianggapnya mudah setelah mengungguli kejayaan lebih 90 peratus daripada kerusi Parlimen yang telah dipertandingkan.

Tambahan pula, tekanan politik turut dikenakan kepada parti pembangkang utama sehingga ada pemimpinnya  yang dipenjara dan ada yang terpaksa menjadi imigran di negara lain.

Namun, tegasnya lagi penghargaan harus diberikan kepada anak-anak muda yang telah memainkan peranan penting dalam proses menumbangkan regim yang zalim kerana arus perubahan itu tidak boleh disekat lagi.

”Walaupun demokrasi tidak sempurna tapi Parti Islam menang besar di Mesir-Tunisia dan lain-lain tempat.

”Ikhwanun Muslimin menang 40% kerusi mendahului parti lain dalam pusingan ke 3,” terangnya lagi.

Beliau berkata demikian sewaktu menyampaikan ucapannya pada majlis Ceramah Umum di perkarangan Markas PAS Pekan Tongkang Pechah, Parlimen Sri Gading, Batu Pahat, dekat sini, semalam.

Hadir sama, Tn. Hj. Aminulhuda Hassan, Timbalan Pesuruhjaya PAS Johor, En. Ghan Chok Peng, Penolong Setiausaha DAP Johor, Hj. Hashim Jusoh, Yang Dipertua PAS Kawasan Sri Gading.

Dalam pada itu, Johor dianggapnya amat berpotensi bagi mencipta sejarah baru kerana tempias perubahan yang bermula di Timur Tengah itu mula dilihat menjalar dan menyusup masuk ke dalam pemikiran rakyat negara ini.

”Dua minggu lepas, saya pergi ke Kaherah (Mesir). Berceramah di hadapan mahasiswa Malaysia di sana. Ada pelajar mengatakan, ceramah saya adalah paling ramai kehadirannya. (petanda) Pelajar di sana sudah berani kerana perubahan sudah berlaku.

”(Pelajar) yang ramai, pertama, Kelantan. Kedua, Selangor. Ketiga, Johor ! Nak cari yang UMNO, nak buat ubatpun tak ada.”

”(sejumlah) 11.000 orang pelajar, separuh ambil bidang kedoktoran. Separuh lagi bidang agama.

”Pelajar berani kerana Mesir (amalkan pemerintahan) kuku besi boleh tumbang. Malaysia tak mustahil,” tegas beliau lagi.

Selasa, 10 Januari 2012

Khidmat Rawatan PERCUMA PAS Pontian


Oleh ibn_bacoks

PONTIAN – PAS Pontian telah berjaya menganjurkan program Rawatan Perubatan Alternatif secara percuma sebagai satu inisiatif untuk memperkenalkan PAS kepada masyarakat.

Program yang mengambil masa sepetang itu telah melibatkan beberapa pengamal perubatan seperti Dr Mumazaini Misri, Pengamal Homoeopathic, Sdr. Abd. Wahab Taib, Pengamal Urutan Refleksi dan Ust. Fadhil Pengamal Perubatan Islam As Syifa’.

Menurut setiausaha programnya, Sdr. Zainuzabha Baharom, program itu telah dirancang selain membolehkan masyarakat setempat membuat pemeriksaan kesihatan, ia turut menerangkan tentang kepentingan menjaga kesihatan diri dengan baik.

”Program ini dibuat sebagai khidmat sosial kami kepada masyarakat. Ada juga yang kami temui bertanyakan tentang bayarannya namun kami menyatakan ini adalah pertolongan kecil sebagai kebajikan yang mampu kami berikan,” ujarnya ketika ditemui Mtd-Benut.blogspot.com di Pekan Parit Sikom, Pontian, dekat sini, ahad lepas.

Sementara itu, bagi pesakit jantung, Hatipah Dahlan, 73, berkata program seumpama ini amat baik buat dirinya dan ia patut diteruskan pada masa mendatang.

”Makcik ucapkan terima kasih sebab sudi periksa. Rawatan ini bagus. Selalunya pergi klinik kena bayar, tapi hari ini diberi percuma,” ujarnya lagi.

Saiful Marie, 36, yang menerima rawatan urutan refleksi dan As Syifa menyifatkan program ini amat bermanfaat buat orang awam sepertinya.

Tambahan pula ujarnya, Klinik Kesihatan biasa jarang menyediakan perkhidmatan seperti itu dan menyarankan supaya PAS Pontian membina satu premis tetap bagi memudahkan orang ramai membuat pemeriksaan sebagai saluran perubatan alternatif.

”Harapan saya, sebulan sekali buat program macam ini. Ia amat bagus untuk orang awam dapatkan rawatan. PAS kena ada pejabat (Pusat Rawatan) di Pontian,” katanya lagi.

Tinjauan mendapati, tidak kurang 50 orang daripada masyarakat Kampung Parit Sikom menerima khidmat pemeriksaan kesihatan tersebut. Manakala Dewan Pemuda dan Muslimat PAS Pontian merupakan penganjur bersama bagi memperlicinkan lagi program yang diadakan.

”Program susulan akan dilakukan di Kampung Kayu Ara Pasong dalam masa terdekat lagi,” kata Zainuzabha yang juga merupakan Setiausaha Majlis Tindakan Dun (MTD) Benut.

Hadir sama, Hj. Ungku Mohd. Noor Ungku Mohammad, Bendahari Badan Perhubungan PAS negeri Johor merangkap bakal calon PAS DUN Pulai Sebatang, Parlimen Pontian.

Isnin, 9 Januari 2012

Isu Dr Hassan Ali, Usah Peduli Dan Ahli Disaran Tumpukan Perjuangan


Oleh ibn_bacoks

PONTIAN – Para pendokong gerakan Islam (PAS) negara ini disaran tidak gelabah dan sibuk membicarakan kemelut yang melanda parti itu ekoran isu terbaru yang membabitkan Datuk Dr Hassan Ali, bekas Pesuruhjaya PAS Selangor.

Perkara ini dinyatakan oleh Ustaz Ramli Abu Bakar al-Hafiz, Ahli Jawatankuasa Dewan Ulamak PAS Negeri Sembilan dengan katanya kerana hal sedemikian boleh menyebabkan proses dan penjanaan ke arah kejayaan akan terbantut dan menjadi lambat.

Sehubungan itu, penumpuan kepada gerak kerja harus dilakukan dan masalah itu merupakan cabaran semasa yang perlu dilalui oleh PAS.

”Ini cabaran daripada Allah nak memperlihatkan sejauh mana kekuatan, iltizam dan semangat untuk terus berjuang.

”Sebagai contoh. Bila kita meredah belukar, semak samun. Kita terpaksa hadapi kemuncup, duri dan sebagainya. Biarkan saja kemuncup dan duri yang melekat diseluar. Kalau ditanggalkan ia akan melambatkan tempat yang kita nak tuju.

”Kalau ambil masa nak peduli ia melewatkan kita menuju kejayaan. (Perkara) Ini memberi kekuatan pada kita sebab perjuangan pasti ada cabaran,” terang beliau lagi.

Media arus perdana semalam melaporkan PAS pada mesyuaratnya memutuskan mengikut perkara 82(9) iaitu memecat Dato’ Dr Hassan Ali daripada ahli PAS berkuatkuasa serta merta.

Sementara itu, beliau menambah dengan katanya bahawa Allah SWT tidak menilai amalan seseorang melalui jawatan yang dipegangnya. Akan tetapi dengan keikhlasan tugas dan kerja yang dilakukannya.

Sebarang ujian yang dihadapinya itu ujarnya lagi memerlukan tindakan yang konsisten dan ia tidak ada istilah pencen dalam kamus perjuangan.

”Muhasabah diri. Yang dinai bukan jawatan tapi kerja (ikhlas). Apapin dugaan, kita kena teruskan perjuangan. Ia sampai mati dan tak ada had masa. Ia dinamakan korban.

”Itu yang kadang-kadang terkorban. Tapi kita belum sampai ke tahap itu lagi. Kita baru nak berkorban maa dan harta benda.” ujarnya lagi.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan kuliah bulanan di perkarangan bangunan Unit Peti Undi (UPU) Sanglang, DUN Benut, dekat sini, malam tadi.

Hadir sama, Hj. Ungku Mohd. Nor Ungku Mohammad, Bendahari Badan Perhubungan PAS Negeri johor merangkas bakal calon PAS Dun Pulai Sebatang Pontian.

Ahad, 8 Januari 2012

Risalah Provoke VS Risalah Nasihat


Oleh : ibn_bacoks

PONTIAN - Pada penghujung tahun 2011 yang lalu, Parlimen Pontian telah dikejutkan dengan edaran risalah berbentuk provokasi yang telah dilakukan oleh pihak-pihak tertentu kerana bimbang dengan sokongan rakyat yang mula berpihak kepada Pakatan Rakyat.

Namun, bagi pihak PAS Pontian pula, pendekatan bijak telah diambil dengan turut mengedarkan bahan risalah namun ia berbeza dari sudut pengisiannya. Umum sudahpun maklum bahawa PAS bukan sekadar sebuah parti siasah, akan tetapi lebih dilihat pada imej dakwahnya.

Tiada siapa yang mahu menyangkal bahawa tugas 'Amar Makruf Nahi Mungkar' sememangnya amat sinonim dengan parti itu.

Tambahan pula, perkataan Islam yang terselit pada namanya sudah jelas memberi erti bahawa kesungguhan untuk melaksanakan perintah Allah SWT merupakan prioriti yang tiada penghujungnya.

Perkara ini telah dinyatakan secara tegas oleh Ustaz Muhammad Nazar, Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Pontian yang katanya sebagai sebuah gerakan Islam sudah pasti perlu kepada suatu tindakan yang tegas jika ia membabitkan krisis keyakinan mahupun kerosakan moral dalam sesebuah masyarakat.

Menurutnya, kadangkala tindakan itu dianggap tidak popular bagi sesetengah pihak, namun untuk tidak mahu mendapat kemurkaan Allah SWT maka ia harus dilakukan.

''Sebagai contoh. Petang nak sambut tahun baru, kami telah mengedar risalah berbentuk nasihat di sekitar bandar Pontian bertujuan supaya masyarakat khasnya anak muda tidak melakukan sesuatu yang merosakkan imej agama mahupun maruah diri.

''Disamping itu, kami ingin sarankan agar budaya barat ketika menyambut tahun baru yang lebih kepada hiburan yang melampau dan percampuran bebas antara lelaki dan perempuan dapat dielakkan,'' tegasnya lagi.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas program XPDC Dakwah sempena dengan sambutan tahun baru 2012 di Bandar Baru Pontian, dekat sini, baru-baru ini.

Mtd-benut.blogspot.com difahamkan, program itu juga telah melibatkan sayap kanan PAS Pontian seperti Dewan Pemuda, Nisa' dan Dewan Muslimatnya.

Turut kelihatan Sdr. Abd. Rashid Taib, Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS, Pn. Hjh Zabedah, Ketua Dewan Muslimat dan Cik Nor Asyikin Badrul Hisham, Ketua Nisa' PAS Pontian.

Katanya lagi, program ini merupakan aktiviti berkala dan ia sebahagian dari agenda penting dalam melaksanakan misi dakwah kepada masyarakat.

''Sebelum ini, waktu malam sambutan kemerdekaan negara, kami (DPPK) turut mengadakan aktiviti yang sama. ''Secara kebetulannya terserempak dengan pasukan penguatkuasa tempatan seperti Polis, Jabatan Agama dan lain-lain yang sedang melakukan operasi pencegahan maksiat di sekitar hotel-hotel bajet di Pontian ini.

''Harapan kami pada masa akan datang ialah dapat bekerja sama dengan agensi kerajaan berkenaan bagi sama-sama cegah kemungkaran yang ada,'' katanya lagi.

Sabtu, 7 Januari 2012

NABI SAW Amalkan Politik ‘Litaarafu’


Oleh : ibn_bacoks

PONTIAN – Junjungan besar baginda Muhammad SAW yang mendirikan negara Islam Madinah telah menggunakan pendekatan politik ‘litaarafuu’, kata Dr Dzulkefly Ahmad, Ahli Parlimen Kuala Selangor.

Menurutnya, ‘litaarafuu’ memberi makna perkongsian hidup dalam satu masyarakat yang berbilang kaum bagi mewujudkan suasana saling-kenal mengenali dan faham memahami antara satu sama lain.

Pendekatan ini digunakan katanya sewaktu Baginda SAW memperkenalkan dua institusi sebagai pelopor kepada penyatuan masyarakat kepelbagaian bangsa dan agama pada awal hijrah iaitulah Masjid dan Pasar.

”Nabi SAW berpolitik ‘Litaarafu’. Di Madinah buat Masjid dan Pasar,” ujarnya pada satu program ceramah umum di Perkarangan Markas Unit Peti Undi (UPU) Parit Betak, Dun Benut, dekat sini, baru-baru ini.

Hadir sama Hj. Raden Sarobo Pono, Yang Dipertua PAS Kawasan Pontian, Ustaz Mohd. Faizul Hakim Ahmad, Ketua Dewan Pemuda PAS Pontian.

Sementara itu, beliau turut mempersoalkan dimanakah kewajarannya bagi UMNO yang masih ingin mempertahankan undang-undang yang langsung jauh menepati ajatan Islam sebenar sedangkan pada masa yang sama menuduh PAS sudah lari dari perjuangan sebenarnya.

Katanya lagi, PAS sehingga kini tetap konsisten dalam memperjuangkan akidah dan hak kepentingan rakyat negara ini.

”Siapa yang mensyariatkan agama? 3/5/6 – ini syariat UMNO. Jangan tak, terlalu lancang mulut kata PAS menyeleweng. PAS sudah 53 tahun tetap pertahankan akidah umat,” tegas beliau lagi.

Jumaat, 6 Januari 2012

Kes Pencerobohan Perairan SELESAI, Antara Usaha PAS Pontian Dihargai

Oleh ibn_bacoks

PONTIAN - Dewan Pemuda PAS Kawasan (DPPK) Pontian menyatakan syukur kepada Allah SWT berikutan kes 6 nelayan dari daerah ini yang ditahan pihak berkuasa Indonesia kerana didakwa menceroboh perairan negara itu telahpun berakhir setelah dibebaskan semalam dengan diberi pengampunan oleh Presiden Susilo 24 Disember seperti yang dilaporkan akhbar Sinar Harian 5 Januari 2012.

Menurut Naib Ketuanya, Ustaz Muhammad Nazar, pada pertemuan keluarga mangsa oktober lepas bersama Y.B Ir Khalid Samad, Ahli Parlimen Shah Alam menyatakan bahawa pihaknya bersetuju membantu mereka yang ditahan itu dengan kadar kemampuan yang munasabah.

Menurutnya lagi, walaupun ia melibatkan hubungan diplomatik kedua-dua negara namun dengan usaha kecil itu sekurang-kurangnya menunjukkan bahawa PAS amat prihatin kepada masalah rakyat.

''Kita ucapkan tahniah kepada keluarga mangsa diatas pembebasan itu yang berjuang begitu lama. Kami sudah mengusahakan sekadar yang termampu. Berkat doa dan kesungguhan daripada pelbagai pihak, Allah izinkan dan terima doanya, alhamdulillah'' ujarnya lagi sewaktu dihubungi Mtd-Benut.blogspot.com semalam.

Pada 23 Oktober 2011, Portal berita ini melaporkan pertemuan antara Ir Khalid Samad dengan keluarga nelayan terbabit berlangsung dengan suasana mahabbah dan harmoni.

Pada pertemuan itu juga, sumbangan berupa barang keperluan harian telah disumbangkan PAS Kawasan Pontian.

Difahamkan, seramai tujuh nelayan yang ditahan sejak Mac tahun lepas telah dihukum penjara dua setengah tahun dan dua bot mereka dirampas oleh Mahkamah Bengkalis, Indonesia.

Kesemua nelayan itu turut diarah membayar RM350 (Rp1 juta) setiap seorang dan jika gagal akan dipenjara.

Khamis, 5 Januari 2012

Kehendak Jiwa Yang Menjadikan Manusia Lupa : Bob Lokman


Oleh : ibn_bacoks
PARIT RAJA – Terkesan dengan kehendak jiwa dan nafsu menyebabkan manusia boleh lupa kepada Penciptanya, kata Bob Lokman, Selebriti Terkenal.
Menceritakan tentang kisah hidupnya, Bob Lokman yang dulunya sebagai seorang yang hidup dengan segala kemewahan dan kemegahan boleh berubah dengan kuasa Allah SWT.
”Dulu penulis lagu. Mula tulis 1987, 2002 terakhir. lagu Hattan mula tulis lagu, itu kemuncak perkembangan muzik rock di Malaysia. Rocker-rocker semua kenal. Ada 350 buah lagu ditulis. Habsah Hassan lagi banyak 3000.
”Saya beralih kepada Pengurus artis/konsert. Pernah urus Wings/M. Nasir hingga 1999 terlibat dalam bidang lakonan. Dulu lalu aje dapat RM30. Lepas itu dapat sikit-sikit. Dialog ‘mana tanah nak sodok dapat RM50′
”Kemudian Allah beri peluang rezeki sebab saya jenis orang yang suka cari duit. Semua kerana duit, bekerja mesti tahu cara nak boleh untung. Tahu lagu yang disukai ramai. Pentas cantik. Bagi orang puas hati. Itu perniagaan.
”Dalam lakonan saya tahu siapa yang perlu hampiri. Untuk berlakon watak macam mana orang boleh tengok. Jadi semua berlaku kerana minat nak cari duit. Ia tak sesusah kontrak gali lubang.
”(pekerjaan ini) Ia disanjungi. Datang orang jumpa ambil gambar nak tandatangan. Baik pula dengan wartawan, tulis bagus begitu begini. Tv nak keluar selalu sebab keluar tv RM1500 hingga RM3000 satu rancangan.
”Sebenarnya tv bayarannya murah. Kat luar lagi mahal. Itu aja,” ujarnya dalam satu ceramah umum di Parit Raja, baru-baru ini.
Sementara itu katanya, mencari rezeki adalah tumpuan utamanya kerana terikut-ikut dengan suasana masyarakat sekeliling yang hanya sibuk mengejar keduniaan dan pencapaian hidup tanpa mengira tanggung jawab kepada Tuhan.
”Kenapa saya suka cari duit? Sebab banyak keperluan. Untuk kasut, seluar, kereta, rumah. Benda ini tak mahu kasut murah. Nak Adidas. Baju tak mahu bundle. Rumah nak banglo. Kereta BMW. Nak,nak,nak. Nafsu. Kenapa nafsu besar?
”Kerana dunia keliling saya berlumba untuk penuhi nafsu. Jiran, kawan-kawan semua orang yang bangga tentang pencapaian hidup.
”Seperti result SPM. Berlumba-lumba paksa anak pergi sekolah mahal sebab nak kejar A. Anak ke sekolah. Bas ambil pukul 5.30 pagi. Subuh 5:45 pagi tak kisah. Biar pandai. Jangan tak pergi sekolah. Subuh tak solat tak apa, janji pergi sekolah cepat.
”Anak balik sekolah 6.50. Asar tak solat tak apa sebab kat sekolah tak sempat nak solat. Ini kehendak dunia.
Kita pula jenis orang yang ada tuntutan. Nak bayar itu ini.
”Saya pula makan gaji tak tentu. Maka kebanyakan orang mula beralih daripada Allah berpindah kepada bos (gaji). Semua berubah sistem kehidupan,” katanya lagi.